L’Observatori Comarcal dóna a conèixer la conjuntura laboral en el primer trimestre

Augmenta la població assalariada, disminueix l’atur registrat i augmenta la contractació a la comarca un 0,8%.

L’Observatori del Baix Llobregat ha donat a conèixer l’informe trimestral de 2015 de conjuntura laboral. Com a dades més significatives, la població assalariada a la comarcal augmenta respecte a l’anterior trimestre en 2.495 persones, les afiliacions en el règim d’autònom en 159, i es comptabilitzen 162 centres de cotització més. D’altra banda, disminueix l’atur registrat en 667 persones respecte al trimestre anterior, i augmenta, tot i que lleugerament, la contractació registrada a la comarca respecte a l’anterior trimestre en un 0,8% i 466 contractes més que el trimestre anterior.

Estructura productiva

Pel que fa a les activitats que més creixen, s’hi troben les activitats relacionades amb la construcció, d’emmagatzematge i activitats de transport. En canvi, les activitats vinculades al comerç, activitats de lloguer i de seguretat són les que han perdut més població ocupada. En aquest primer trimestre de 2015 la població ocupada al Baix Llobregat continua augmentant tant pel que fa a la dinàmica global i com a la dinàmica pròpia.

Atur registrat

L’atur registrat disminueix a l’entorn de l’1% respecte el trimestre anterior tant pel conjunt de la població com per al col·lectiu estranger de la comarca. El 14,8% de les persones aturades tenen nacionalitat estrangera. La disminució de l’atur en aquest trimestre es dóna principalment entre els homes de totes les edats amb excepció del grup d’homes menors de 24 anys. En aquesta franja d’edat tant pels homes com per les dones l’atur augmenta en més d’un 10%. Per altra banda, i comparant amb el mateix període de l’any anterior destaca una persistent disminució de l’atur registrat entre els grups d’homes de 24 a 44 anys, amb caigudes que van del a l’entorn del 20 per cent.

D’altra banda, respecte al mateix període de l’any anterior, s’observa com l’atur registrat disminueix en tots els grups d’edats i sexes menys en el grup dones majors de 54 anys. A més, les activitats especialitzades de la construcció junt amb les de transport i l’educació són els grups que més disminueixen l’atur a les oficines de treball durant el primer trimestre d’aquest any. I les activitats vinculades al comerç al detall, als serveis de menjar i begudes i a la fabricació de vehicles són alguns dels sectors que han augmentat el nombre de persones aturades aquest trimestre.

Contractació registrada

Augmenten en 466 els contractes registrats respecte al trimestre anterior. La contractació augmenta un tímid 0,8% respecte al trimestre anterior, tot i que segueix acumulant una crescuda d’un 20,5% respecte al primer trimestre de 2014.

Els contractes temporals per a menys de 6 mesos són els que acumulen més volum de contractació en els últims trimestres. La temporalitat en els contractes acompanya el context d’increment progressiu de la contractació. Els contractes augmenten en tots els tipus de durada (també en els indefinits), però on més augmenten en proporció els últims tres anys són els contractes de menys d'un mes.

Per sectors econòmics, els serveis a la producció (inclou ETT) concentren el 22,4% dels contractes. Són el comerç, la restauració i l’hoteleria les activitats majoritàries en nombre de contractes formalitzats aquest trimestre, amb un 23,1% de contractes registrats. El 35,6% de les contractacions registrades van ser per a ocupacions elementals i un altre 19,5% per a treballadors de restauració, personals i venedors. La contractació de persones estrangeres augmenta un 5,8% respecte al trimestre anterior i més d’un 13% respecte al primer trimestre de 2014.

Redacció / Foto: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix