Alerten de la precarietat i indefensió laboral dels estrangers al Baix

El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers de CCOO del Baix Llobregat va atendre 860 persones, realitzant 1.972 visites i plantejant 3.667 consultes

El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO del Baix Llobregat està consolidant una forta activitat any rere any. Els locals sindicals de Cornellà, El Prat, Martorell, Molins de Rei i Sant Feliu van presentar una intensa activitat, similar a la d’exercicis anteriors. En total es van atendre 860 persones, realitzant 1.972 visites i plantejant 3.667 consultes.

Durant l’any 2023 es van atendre persones de més de 100 nacionalitats: Colòmbia (16,6%), Perú (13,3%), Hondures (11,9%) i el Marroc (8,6%) van ser els orígens més habituals entre les persones ateses, amb una tendència a l’increment de les originàries de Llatinoamèrica. Les consultes són, majoritàriament, de dones treballadores (un 65%).

CITE BL 23

La memòria del CITE mostra, igual que als anys anteriors, un augment continuat de les persones sense autorització administrativa per residir i treballar a l’Estat espanyol, que s’apuja sensiblement del 65,3% de 2022 al 74,3% de l’any passat. De nou es constata l’existència d’una important bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació (més de 150.000 persones a tota Catalunya, segons s’estima), per les dificultats que genera un mercat de treball que exigeix, com a mínim, un contracte d’un any a jornada completa.

immigrants treballant 220118

Per tipologia de consultes, es destaca que un 20,4% han estat sobre arrelament social, un 11,8% sobre autoritzacions administratives i un 10,9% sobre autorització de treball i residència.

El principal sector d’ocupació de les persones estrangeres és el treball de la llar, que arriba al 40,8% de les persones que treballen (86% són dones). També és el primer sector pel que fa a treball irregular, arribant a un 73% del total, i creixent respecte l’any anterior. La tipologia perfil d’una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular en el sector del treball de la llar de persona que s’apropa a CCOO es manté com a exercicis anteriors.

guants neteja bany treballadores de la llar 768x432

CCOO denuncia la situació precària, que suma la precarietat i la invisibilitat que pateix el sector a la situació d’irregularitat administrativa de moltes treballadores. El sindicat reitera la demanda als Governs de l’Estat i de la Generalitat per desenvolupar d’una manera decidida el Conveni 189 de l’OIT (ja ratificat) sobre treballadores i treballadors domèstics, per equiparar les condicions laborals d’aquest col·lectiu amb la resta. CCOO considera que a Catalunya hi ha moltes persones amb la preparació acadèmica adequada, que tenen moltes dificultats per homologar les seves titulacions o que no compten amb autorització de residència i treball per no poder complir els requisits exigits per accedir a la regularitat administrativa. Aquesta formació i qualificació podrien ser molt útils a diversos sectors necessitats de mà d’obra. “Regularitzar-les significaria donar resposta a necessitats estructurals de la nostra societat, amb problemes demogràfics evidents. Es tracta d’una qüestió de drets humans, però també d’un tema que requereix un funcionament més lògic i inclusiu del món del treball”, diu el sindicat.

Redacció / Fotos: CCOO-Arxiu-LFD

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
204

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix