“La geopolítica condicionarà l’economia i no a l’inrevés”

Marcos Urarte, director general de Pharos, va participar, juntament amb Héctor Santcovsky, en una trobada del Fòrum Empresarial del Llobregat amb motiu del seu quinzè aniversari

El Fòrum Empresarial del Llobregat va celebrar el passat 29 de novembre el seu quinzè aniversari amb una trobada. Al Desdejuni es va analitzar la geopolítica global i territorial de la mà de reconeguts experts en la matèria: Marcos Urarte i Héctor Santcovsky.

Marcos Urarte, director general de Pharos, geoestratega i un dels majors futuristes d’Espanya segons la revista Forbes, va afirmar que “la gestió de la incertesa és l'avantatge competitiu a la qual s'enfronten les empreses en l'actualitat. Ens trobem en el pitjor moment per a ser mediocres, però en el millor per destacar; i és que les empreses paguem més les conseqüències de les decisions que no prenem que les errònies.”

7cxoN0Wo

Urarte va indicar que, a més de les guerres, les pandèmies, el canvi climàtic i la demografia, la Intel·ligència Artificial (IA) també afectarà els models de negoci. “Hem d'estar atents a Bard de Google i a Gemini, que sortirà a principis de 2024. Aquests, deixaran a ChatGPT d’Open AI en bolquers”, va advertir. Segons el seu parer, la IA no eliminarà llocs de treball, sinó als que no sàpiguen usar-la. El que ha fet ChatGPT ha sigut democratitzar l'ús de la IA generant una crisi asimètrica en diferents sectors i indústries. Això ha provocat, alhora, un augment de les interdependències, i el que passa en qualsevol lloc del món ens acaba afectant a tots, ha afirmat l'expert. Per això, el director general de Pharos va matisar que “les innovacions disruptives venen de fora del teu negoci. Les empreses que transformen són de fora del teu sector, per això cal mirar molt fora del nostre àmbit.”

Urarte també va fer referència a terme geoestratègic "VUCA". És un concepte militar que s'aplica en el món de les empreses en el que tot és volàtil, incert, complex i ambigu. El món canvia amb més rapidesa, és més imprevisible, complex i difícil d'interpretar. “Però això no és tot! És també immediat, insegur, sorollós, accelerat i amb simultaneïtat de disparitat”, va assegurar.

Segons l'expert en geopolítica, la Xina i els Estats Units juguen la supremacia mundial. Existeixen altres pivots estratègics (o actors estratègics regionals) com Turquia, Israel i l'Iran, i futurs actors a tenir en compte com l'Índia, Japó, Brasil, Aràbia Saudita, Indonèsia i Nigèria. Urarte va concloure la seva intervenció afirmant que: “fins ara l'economia condicionava la geopolítica, però a partir d'ara la geopolítica condicionarà l'economia."

1701250666273

Per la seva part, Héctor Santcovsky, que va consolidar la seva trajectòria professional com a director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va dir que la complexitat del món fa que avui tinguem, cadascú de nosaltres, diverses interpretacions de la realitat. Al món local l’afecta el que passa a nivell mundial, però té altres jerarquies”. Segons la seva opinió, el primer problema es fonamenta en les desigualtats: s’expressa en temes de gènere, immigració, riscos de relegació territorial, pobresa energètica i alimentària, pobresa infantil, problemes de seguretat associats... També, va afirmar, existeix la necessitat d’afrontar el sacseig econòmic: desocupació, les PiMES han d’afrontar escassetat de matèries primerenques, manca de microxips, dependència de proveïdors i clients, costos energètics desbocats, mobilitat no sostenible, descarbonització de les empreses... I la crisi climàtica: residus creixents, emergència climàtica, pobresa energètica, combustibles fòssils, energies no renovables...

“Què caldria fer?”  Va preguntar Santcovsky als/les assistents. I va afirmar que és indispensable el suport a PiMES, empreses, sindicats i agents socials. També caldria aportar proactivitat, consens, concertació, complicitat i creure en les persones. I un nou lideratge, proper, construït, no populista. Així mateix, seria necessari crear igualtat d’oportunitats aplicant una justícia redistributiva. Tot, generant experiències innovadores, constructores de projectes i recerques de nous espais. En aquest sentit, el canvi climàtic és el gran repte, així com descarbonitzar i electrificar la mobilitat. L'estratègia envers els nous reptes passa per accions de dinamització i sensibilització, accions d’alineació i suport proactiu a plans públics-privats, accions de lobby, accions institucionals, regulació i suport.

1701250665902

Santiago Ballesté, president del Fòrum Empresarial del Llobregat, va recordar que la labor del teixit empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat és clau per impulsar economia i generar llocs de treball. I va coincidir en el fet que les empreses necessiten incorporar estratègies de geopolítica als seus negocis.

D’altra banda, M. Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d'AEBALL, va incidir en el paper d’Europa, d’una banda, i d’altra banda, en el del territori de l’Hospitalet i el Baix Llobregat, respecte del qual Santcovsky va recalcar fortaleses per la concertació entre agents i món polític, i pel teixit industrial, però també reptes, com la descarbonització.

Redacció / Fotos: Fòrum Empresarial del Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix