Es presenta Gavius, un projecte que aplica la intel·ligència artificial

Consisteix en un assistent virtual per conèixer i tramitar els ajuts socials des del mòbil i la prova pilot es desenvoluparà a Gavà i Mataró en el darrer trimestre del 2021

El projecte Gavius liderat per l’Ajuntament de Gavà és un projecte innovador per crear un assistent virtual de l’administració. A través d’un aplicatiu mòbil i, amb l ́ús de la intel·ligència artificial es comunicarà als ciutadans i ciutadanes els ajusts socials que tenen al seu abast, tramitar-los, atorgar-los i percebre’ls de manera còmoda, ràpida i senzilla. Les possibles persones beneficiàries s’identificaran a través de les seves dades biomètriques i podran sol·licitar i gestionar els ajuts al moment.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha manifestat la seva satisfacció per poder liderar aquest projecte tot afirmant que “tenim un repte molt important al davant, amb un objectiu molt clar: facilitar la vida als ciutadans i ciutadanes”. Sánchez ha afegit que “tenim una visió molt ambiciosa d’allò que podem aportar des de l’Ajuntament. Són una ciutat mitjana però capaces de crear i liderar projectes que poden suposar una innovació important en la relació que, com administració, ens marquem i hem de tenir amb la ciutadania.”

Captura de pantalla 2019 11 15 a las 16.21.43

Aquest projecte neix de la voluntat del consistori baixllobregatí de fer un pas endavant per esdevenir una administració proactiva amb la ciutadania, a través de les noves tecnologies i la gestió de les dades del Big Data. Amb Gavius s’aposta per ser una administració més intel·ligent, sempre orientada a la ciutadania, moderna, accessible i adaptada a la transformació digital. A la societat actual la tecnologia és un factor imprescindible a l’hora d’abordar els reptes socials i repensar la gestió pública. En aquest sentit Raquel Sánchez ha afirmat que “en un món globalitzat i digitalitzat, des de l’administració pública hem d’aprofitar les oportunitats que se’ns presenten per establir una relació amb el ciutadà que sigui més propera, de més qualitat, més còmoda i que ens permeti prestar un millor servei.”

 En un primer moment, el nou assistent virtual s’aplicarà al camp dels Serveis Socials. Sánchez ha explicat que “tenim un repte al davant, situar el centre del projecte en les persones que tenen més necessitats i a partir d’aquí aplicar aquest model de relació i prestació de serveis als ciutadans en altres usos que permetin millorar la relació de l’administració amb la ciutadania.”

Gavius requereix una inversió de 5,3 milions d’euros, dels quals el fons europeu del programa Urban Innovative Actions (UIA) finançarà el 80% amb una ajuda de 4,2 milions. És en aquest sentit que, el projecte s’ha treballat amb representants de l’anomenada “quàdruple hèlix” (empresa, administració, ciutadania i recerca). Cadascun d’aquests sectors ha aportat la seva visió: el món de l’empresa la de la transició digital que ha d’afrontar l’administració pública i l’anàlisi del repte legislatiu en relació a la protecció de dades; la recerca universitària i centres d’investigació quant a l’aplicació de la intel·ligència artificial i els límits legals; la social, per fer un aplicatiu usable, amb contingut ètic i que preservi la identitat digital; i l’administració pública, implementant el projecte als ajuntaments de Gavà i de Mataró i estudiant com extrapolar-lo a altres municipis europeus. Precisament, Raquel Sánchez ha volgut remarcar aquesta col·laboració “el projecte Gavius requereix molt de coneixement, recursos econòmics, tècnics i humans que són aportats pels diferents partners. Sense ells no seria possible tirar-lo endavant donat que, com administració pública no disposem dels recursos necessaris.”

Captura de pantalla 2019 11 15 a las 16.22.38

Característiques i desenvolupament

Gavius és una eina que permetrà una automatització de processos, ja que es dissenya amb un sistema d’intel·ligència artificial que aprèn constantment de les diverses tipologies d’ús. Permetrà una identificació digital, a través de reconeixement facial o biomètric, per tal de salvaguardar la privacitat de l’usuari, i serà de fàcil usabilitat. De forma paral·lela, es dissenya també un assistent per als treballadors dels Serveis Socials i d’Atenció Ciutadana perquè puguin informar dels ajuts als quals es pot optar segons la casuística de cada persona i, alhora, procedir al pagament de manera automàtica.

El projecte es desenvoluparà en quatre fases: 1.- Disseny de l’assistent amb participació ciutadana i dels usuaris finals d’ajudes socials. Un projecte que aporta co-creació entre l’administració i la ciutadania. Estudi de les seves limitacions legals, ètiques, culturals i organitzatives al sector públic. Definir l’arquitectura dels serveis digitals per a la gestió dels programes d’ajudes socials: Gavius API mode; 2.- Identificació de les dades, extracció, neteja i transformació. Personalització i o parametrització dels models predictius, prova i validació; 3.- Desenvolupament de la prova pilot a Gavà i Mataró en el darrer trimestre de 2021. Comunicació via mòbil o web amb autentificació biomètrica dels ciutadans, assistent personal municipal d’ajuts socials pels treballadors i assistent de planificació. Formació per a l’staff municipal i extracció de conclusions per a la possible estandardització; i 4.- Recomanacions legals, ètiques, culturals i de transparència. Avaluació de les decisions preses pel sistema Gavius, avaluació de l’impacte en la gestió d’ajuts socials, benefici de la implementació.

Redacció / Fotos: Aj. Gavà

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix