La UPC construeix una planta per produir bioproductes i bioenergia

L'objectiu és desenvolupar tecnologies innovadores pel tractament de les aigües residuals que, a la vegada, permetin generar productes de valor afegit

El Grup de recerca d’Enginyeria i Microbiologia del Medi Ambient (GEMMA) de la UPC ha construït al seu campus del Baix Llobregat una planta pilot per a la producció de bioproductes (fertilitzants, bioplàstics o aigua per a reg) i bioenergia (metà) a partir de microalgues cultivades en aigües residuals.

imatge2

El principal objectiu del projecte és desenvolupar tecnologies innovadores pel tractament de les aigües residuals que, a la vegada, permetin generar productes de valor afegit. Joan Garcia, del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental de la UPC i responsable del projecte, explica que la planta capta aigua d’un canal del Llobregat carregada de nutrients com nitrogen i fòsfor que s’emmagatzema en uns reactors on, aprofitant aquests nutrients, hi creixen microalgues que produeixen biomassa. Un cop separada l’aigua i la biomassa, d’aquesta, i a través de diversos processos, s’obté biometà i una altra part es destina a l’acumulació de bioplàstics. El residu sòlid resultant de tot aquest procés s’emmagatzema per crear biofertilitzants i l’aigua es reutilitza per regar cultius.

Projecte

La planta s’emmarca en el projecte europeu INCOVER que es va posar en marxa el 2016 com a resposta a la necessitat de noves solucions en tractament i reutilització de l’aigua. I es que actualment, l’escassetat i la contaminació dels recursos hídrics és un dels principals problemes mediambientals a tractar i la seva gestió adquireix especial rellevància en països com els de la conca del Mediterrani. Pel que fa a l’aigua, el projecte vol demostrar que la reutilització de les aigües residuals urbanes, de les que a Catalunya se n’aprofita només un 10% per a reg de jardins, ús agrícola o per retornar-les al riu per ser potabilitzades, poden servir també per generar productes d’alt valor afegit.

imatge4

Joan Garcia destaca que molts dels usos de la planta pilot ja es podrien traslladar fàcilment al sector industrial com ara el tractament de les aigües residuals o la producció de biofertilitzants i biometà. Pel que fa a la producció dels bioplàstics, encara en una fase més inicial, els científics de la UPC han demostrat la capacitat de cert tipus de microalgues —els cianobacteris— per produir i acumular bioplàstics. Adaptant les condicions dels fotobioreactors, es pot afavorir l’augment de la població d’aquests organismes, capaços de sintetitzar i acumular bioplàstics en forma de grànuls en el citoplasma de la cèl·lula com a reserva de nutrients. Les propietats d’aquests bioplàstics són molt similars a les dels plàstics tradicionals que provenen de la indústria petroquímica i amb l’avantatge que són totalment biodegradables. Ara també investiguen com utilitzar-los en el mercat dels embalatges i els envasos. La previsió és arribar a aconseguir 1,5 quilos de bioplàstics al dia.

 

Redacció / Fotos: UPC

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix