Llogaven cases i naus industrials per cultivar marihuana

Policia Nacional i Mossos d’Esquadra van detenir onze persones i es van fer deu entrades i registres en diverses localitats entre les quals hi ha Vallirana

Agents de Policia Nacional i de manera conjunta amb Mossos d'Esquadra, han desarticulat un grup criminal que conreava marihuana en cases i naus industrials. S'han detingut un total d'onze persones a les quals se'ls atribueixen un delicte de pertinença a grup criminal, delicte de tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric, falsedat de document públic, usurpació de l'estat civil i tinença d'armes i explosius.

 

El passat 24 de gener es va dur entrades i registres en les localitats de Mataró, Cabrils, Sant Adrià de Besòs, Sant Antoni de Vilamajor Sant Antoni de Llavaneres, Riells i Viabrea i Vallirana. Durant els registres es van aprehendre més de 97 quilograms de cabdells de marihuana, prop de 4.000 plantes en procés de creixement, es van intervenir 223.495 euros en metàl·lic i es va confiscar una arma de foc i un matxet, entre altres objectes d'interès per a la recerca.

Operava des d’un “Grow shop” de Mataró

El grup estava distribuït de manera jeràrquica i establia un mateix patró d’actuació en la seva activitat delictiva i l’única font d’ingressos coneguda era la que provenia de la venda de la marihuana produïda.

Els membres del grup criminal llogaven, de manera aparentment legal, immobles d'unes mateixes característiques: cases a quatre vents en urbanitzacions tranquil·les i construïdes per a gent amb poder adquisitiu alt.

Per a poder tramitar el lloguer de les futures plantacions interiors de marihuana establien diverses estratègies, o bé ho feien a través d’identitats falses, a través de documentació de terceres persones, sense antecedents ni implicació directa amb el grup o directament falsificant els documents públics necessaris per dur a terme el contracte de lloguer.

230216 EX CAS HOT AIC MN UI MATARO CNP 1 1

Un cop en possessió de l’habitatge, una o més persones s’encarregaven de posar en marxa la plantació: feien la connexió fraudulenta a la xarxa elèctrica i participaven en el procés de cultiu, assecament i preparació de la marihuana per a la seva distribució. D’altra banda, les protegien davant d’eventuals robatoris per part d’altres grups o organitzacions.

Els investigadors han pogut determinar que el destí final de la marihuana eren països del centre d'Europa, on es podia duplicar o triplicar el preu seu de venda al consumidor.

Dos dels detinguts eren els encarregats de mantenir el control dels "jardiners", els subministraven el material necessari per a les plantacions, així com productes i queviures perquè a les persones que s'encarregaven de les plantacions no els calgués sortir dels domicilis.

Els "jardiners" eren persones estrangeres que acabaven d'arribar a Catalunya, no tenien antecedents policials i no entenien ni parlaven català ni castellà. Acostumaven a ser captats al seu país d'origen pels caps del grup criminal, viatjaven fins a Catalunya amb el passaport i obtenien un visat de turista amb un límit de 90 dies, que era el temps que acostumaven a dur a terme la tasca de jardiners, per després retornar al seu país.

Vivien a les mateixes plantacions en condicions insalubres i dormien en matalassos que es van localitzar escampats per terra envoltats de la brutícia que es generava a la plantació. La dependència dels caps de l'organització era absoluta, ja que no disposaven de vehicles i ni tan sols de diners en efectiu.

En relació amb els caps del grup criminal, a dos no els consten antecedents policials, mentre que a un altre, el mateix a qui se li va intervenir l'arma de foc al seu domicili, li’n consta un per homicidi dolós. Gran part del material per a posar en marxa i mantenir productives les plantacions s'adquiria des d'una mateixa botiga grow shop de la localitat de Mataró.

Destí, països del centre d’Europa

Els investigadors han pogut determinar que el destí final de la marihuana eren països del centre d'Europa, lloc on podia duplicar o triplicar el seu preu de venda al consumidor. Quan les organitzacions i grups criminals que s'assenten a Catalunya per a posar en marxa negocis il·lícits relacionats amb la marihuana, el factor clau és el lloc on conrear. En el cas de les plantacions indoor és necessari un espai amb determinades condicions perquè puguin desenvolupar el negoci de la forma més productiva possible.

230216 EX CAS HOT AIC MN UI MATARO CNP 3

En un primer estadi les organitzacions ocupaven cases en urbanitzacions o allunyades del centre de les poblacions. En aquest cas, el que busquen aquests grups és maximitzar el benefici del negoci il·lícit d'acord amb la reducció de costos, però d'aquesta manera el que provocava era que, quan els propietaris de l'immoble, o els veïns de la zona detecten l'ocupació, resulta més fàcil que els cossos policials puguin iniciar recerques i desmantellar les plantacions.

En un segon estadi, els propis productors de marihuana opten per l'estratègia de legalitzar el lloguer dels immobles, ja sigui amb documentació real, a través de terceres persones o bé amb documentació falsa, com és el cas. A través d'aquests lloguers, encara que d'inici els resulta més costós, rendibilitzen més el benefici, basant-se a augmentar el temps d'estada en aquests domicilis, que produiran molta més droga, abans que les unitats de recerca desmantellin les plantacions de marihuana.

Redacció / Fotos-Vídeo: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix