Desarticulat un grup criminal dedicat a estafes pel mètode ‘smishing’

Els integrants del grup mantenien residència i contactes permanents en la zona del Baix Llobregat, amb especial rellevància a Viladecans i Sant Boi de Llobregat

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal dedicat a l'estafa continuada pel procediment denominat com ‘smishing’. Els beneficis obtinguts eren posteriorment blanquejats amb la compra de telèfons mòbils i de cripto-actius a través d'aplicacions informàtiques, que impossibilitaven la posterior recerca policial. Els integrants del grup mantenien residència i contactes permanents en la zona del Baix Llobregat, amb especial rellevància a Viladecans i Sant Boi de Llobregat.

Foto recurso 01

L'operatiu, desenvolupat durant el mes de setembre, va culminar amb la detenció i imputació de sis persones, així com una altra persona més com investigada. El total de capital estafat ascendeix fins a una quantitat aproximada de 9.000 euros, en diferents estafes comeses a diversos afectats que havien interposat les corresponents denúncies.

Modus operandi

Aquesta variant consisteix a fer arribar a les futures víctimes un missatge SMS amb un presumpte missatge de la seva entitat bancària, alertant d'una presumpta intrusió en els seus comptes. A partir d'aquest missatge inicial, es desencadena, en el cas dels afectats, el robatori d'informació sensible; essencialment, claus i contrasenyes d'accés. Aquest robatori fraudulent de la informació es produeix quan la víctima accedeix a un enllaç que els estafadors li fan arribar a través de l'esmentat missatge inicial. És en aquest moment, en introduir les claus i contrasenyes pensant que ho fan per a accedir a la seva banca de manera telemàtica, quan els ‘hackers’ es fan amb aquesta informació, que posteriorment utilitzen per a accedir als comptes de les persones afectades.

A partir del moment en el qual s'havien fet amb la informació bancària de les víctimes, els delinqüents realitzaven, en el seu nom, transferències per diferents imports a una aplicació web dedicada al canvi i compravenda de cripto-actius. Prèviament, els ‘autors intel·lectuals’ haurien creat, amb les claus i contrasenyes robades, en aquesta pàgina web diferents perfils d'usuari, utilitzant per a això documentació d'altres persones; generalment amics i coneguts seus, que sota engany d'estar fent un favor o ser recompensats amb una petita quantitat de diners, accedien a facilitar les seves dades personals. Aquesta figura és la que es coneix en l'argot policial com els ‘muleros’. Una vegada que els diners defraudats es trobava en els comptes creats, eren novament transferits a ‘comptes moneder’; de les quals, en tenir les claus encriptades, no és possible conèixer el receptor final.

FOTO2.jpg

D'entre els detinguts en aquesta operació, duta a terme pel Grup II de la Brigada Local de Policia Judicial de la Comissaria de Cornellà, destaca un ciutadà que ja havia estat detingut anteriorment el mes de maig passat en una operació policial conjunta entre diverses comissaries de Policia Nacional; i en la qual la quantitat defraudada ascendia a més de 240.000 euros. La ràpida actuació dels investigadors en aquesta operació ha evitat un major mal patrimonial a futurs estafats; ja que una vegada coordinats, assentats i, havent entrat ja en una dinàmica delictiva habitual, tenien una alta capacitat per a continuar estafant a noves víctimes.

La Policia Nacional, dins del seu habitual treball pedagògic de prevenció orientat al conjunt de la ciutadania, ofereix consells i informació variada, tant a través de la seva pàgina web oficial: www.policia.es, com a través de xarxes socials, preferentment en els seus comptes en les xarxes socials: ‘Twitter’, així com en ‘Instagram’ i ’Tik Tok’. En aquestes plataformes es difonen actualitzacions relatives, sobretot, a aquesta mena de delictes telemàtics, com són les estafes esmentades en aquesta nota de premsa; en les quals els delinqüents aprofiten, precisament, la falta d'informació o cautela que els ciutadans puguin tenir sobre aquest tema.

Redacció / Fotos: Policia Nacional-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix