Desarticulen una organització que va estafar mitjançant ‘sim swapping’

Han estat detinguts cinc homes, un a Gavà, tres a Viladecans i un a Badalona que van retirar a més grans quantitats d'efectiu en caixers i van fer compres en comerços de Barcelona, adquirint telèfons intel·ligents, patinets elèctrics, rellotges, joies, roba, videojocs, viatges o fins i tot criptomonedes

Agents de la Policia Nacional han detingut a Gavà, Viladecans i Badalona a cinc homes i un més com investigat, amb edats compreses entre 20 i 58 anys, tres d'ells amb antecedents policials, com a presumptes autors dels delictes d'estafa, falsedat de document mercantil, usurpació, danys informàtics, associació il·lícita, blanqueig de capitals i delictes contra la intimitat. Després de prendre el control dels comptes bancaris de la víctima, els presumptes autors van efectuar quatre transferències consecutives pròximes a 50.000 euros. Van retirar a més grans quantitats d'efectiu en caixers i van fer compres en comerços de Barcelona, adquirint telèfons intel·ligents, patinets elèctrics, rellotges, joies, roba, videojocs, viatges o fins i tot criptomonedes.

Captura de pantalla 2022 07 11 a las 12.16.13

La recerca policial, que es va iniciar arran de la denúncia d'una dona en la Comissaria de Telde, va poder detectar en primera instància quatre transferències no autoritzades per un import pròxim a 200.000 euros.

Un SMS suplantant a l'entitat bancària

Els investigadors van poder determinar que la denunciant havia estat víctima d'un ciberatac a través d'un SMS suplantant la identitat de la seva entitat bancària. Paral·lelament, un altre dels membres de l'organització amb accés a una operadora de telecomunicacions, va realitzar un duplicat SIM de la targeta de la víctima, tècnica coneguda com a SIM SWAPPING, amb la finalitat d'evitar la verificació en dos passos de l'app bancària.

policianacionalestafa oficok

Després de prendre el control d'aquesta, els ciberdelinqüents no sols van ordenar les citades transferències bancàries, sinó que van realitzar extraccions d'efectiu en caixers i nombroses compres en comerços de Barcelona, adquirint telèfons intel·ligents, patinets elèctrics, rellotges, joies, roba, videojocs, viatges o fins i tot criptomonedes, aconseguint l'estafa una quantitat superior a 245.000 euros.

Grup organitzat assentat a la província de Barcelona

Una intensa recerca policial que es va prolongar més d'un any en el temps, va permetre localitzar un dels telèfons en el qual havia estat introduïda la SIM fraudulenta, situant a més inequívocament el mateix en un domicili de Gavá.

Els especialistes de la Policia Nacional van aconseguir identificar a més a la resta de membres de l'organització, el capitost de la qual és un delinqüent de 21 anys d'edat amb antecedents policials, conegut entre altres per realitzar recentment un ciberatac a una pàgina web oficial.
Els investigats no van dubtar a presumir dels seus guanys il·lícits en les seves Xarxes Socials, pujant a les mateixes vídeos en casinos, restaurants, cremant bitllets de 100 euros o conduint vehicles d'alta gamma a 260 km/h en la comunitat catalana. 

Registres

L'operatiu policial va finalitzar amb la detenció de cinc homes (un a Gavà, tres a Viladecans i un a Badalona), un més com investigat i el registre de dues propietats situades a La Bisbal del Penedès i Viladecans, recuperant una quantitat pròxima a 80.000 euros. Els detinguts van ser posats a la disposició de l'Autoritat Judicial competent.

Redacció / Fotos: Policia Nacional

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
180

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix