Detenen a Gavà un menor i els seus pares per estafa

El jove era el responsable d'organitzar tota la infraestructura a través de la qual haurien usurpat fins a 150.000 euros a un centenar de persones

La Guàrdia Civil de Castelló va detenir un menor i als seus pares a Gavà com presumptes autors de delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental i revelació de secrets. Els detinguts suposadament van estafar més de 150.000 euros a unes 100 persones, segons ha informat l’institut armat en un comunicat.

guardia civil 290122

Els fets s’estan investigant des del mes de febrer del 2020 per l’Equip Recerca Tecnològica (EDITI) de la Unidad Orgánica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil, en el marc de la denominada ‘Operació KUSKU’, que es va iniciar després de la denúncia presentada per un veí de Benicàssim, que havia estat víctima d’una estafa en línia, en la qual va patir un perjudici econòmic de 725 euros després de fer la compra d’un terminal mòbil d’una prestigiosa marca en una coneguda plataforma dedicada a la compravenda de productes de segona mà entre usuaris a través d’internet.

Al llarg de la recerca es va poder constatar que el responsable d’organitzar tota la infraestructura necessària per fer les estafes era un menor d’edat, amb el coneixement dels seus pares i, en alguns dels casos, amb la seva participació.

k8E0BQXx

El ‘modus operandi’ utilitzat consistia principalment, a posar anuncis en les citades plataformes de compravenda de tota mena d’articles, com ara telèfons mòbils, mascotes i fins a vehicles d’alta gamma, que, una vegada feta la venda i rebut el pagament, no arribaven a enviar als seus compradors. Segons es va poder desprendre de les recerques, el jove, en el transcurs de les negociacions de compravenda dels articles, aparentant desconfiar de les pretensions de les persones que contactaven amb ell per fer les compres, els demanava una fe de vida per accedir a la realització de les transaccions.

Compres en línia

Una vegada obtenia els documents d’identitat dels compradors, aquests eren fets servir per obrir comptes bancaris en línia i posteriorment disposava de les targetes de crèdit, amb les quals realitzava compres en línia i extraccions de diners en caixers automàtics.

De la mateixa manera demanava préstecs personals a nom de les seves víctimes i no abonava els seus pagaments mensuals, motiu pel qual aquestes es veien incloses en llistats de morosos, sense advertir-se d’això.

La Guàrdia Civil ha identificat unes 100 persones perjudicades i els detinguts haurien estafat més de 150.000 euros durant els anys 2019 i 2020.

En el registre domiciliari practicat a casa dels detinguts, s’ha trobat material informàtic que utilitzaven per fer l’enginyeria social necessària per a les estafes, com a editors de fotografia per inserir la seva foto en els documents identificatius que aconseguien, com els trobats en els dispositius mòbils.

Redacció / Fotos: Guàrdia Civil (arxiu)

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix