Detenen un jove amb problemes mentals atrinxerat a casa seva tres dies

L’home havia posat trampes al domicili i s’havia enfilat a la teulada per evitar que els agents i equip sanitari el traslladessin fins al psiquiàtric per ordre judicial

 

La Policia Local d’Olesa de Montserrat va aconseguir retenir divendres passat el veí del municipi que des de dimarts al matí estava atrinxerat al seu domicili del carrer Sant Antoni, al barri del Collet de Sant Joan, després que el mateix dimarts hagués intentat trencar els tubs de gas que donen al seu domicili. L’olesà, D.P.L., de 30 anys, havia arribat a estar dos dies sencers enfilat a la teulada del domicili familiar, posant en perill la seva integritat física i la dels agents i personal sanitari que contínuament havien intentat arribar fins a ell. La situació tenia preocupats els veïns i veïnes del barri, molts dels quals han fet arribar a l’Ajuntament d’Olesa aquest cap de setmana el seu agraïment per l’actuació dels agents de la Policia Local.

Va ser el dimarts 3 de juliol quan, al voltant de les 11.30 hores, la Policia Local va ser alertada que un jove, conegut al municipi per diversos incidents, estava intentant trencar els tubs de gas que donen al seu domicili (C/St. Antoni, 55) des de la via pública. Immediatament agents de la Policia Local es van presentar al lloc acompanyats per una unitat de Mossos d’Esquadra. En veure arribar els agents, el jove es va tancar dins casa seva, mentre cridava als agents, els increpava i mantenia un diàleg incoherent, segons fonts de la Policia Local.

Donada la situació, fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar més unitats de suport policial, ja que el jove continuava amb una actitud agressiva, així com diverses unitats dels Bombers de la Generalitat i el SEM. A més, els agents van veure com tenia preparats alguns productes inflamables.

olesa enfilat teulada carrer sant antoni 2

Inicialment també es va comprovar que estava amb un gos al qual es creia que podia haver maltractat, tot i que l’Associació Animalista d’Olesa va comprovar posteriorment que no havia estat així. Després de parlar amb ell per tal de que sortís de casa voluntàriament, petició a la qual es va negar, els agents van intentar que fos visitat i valorat pels metges del SEM que també van comparèixer al lloc. El jove, però, continuava “totalment fora de si”, segons fonts policials, i l’exploració va ser totalment impossible.

La Policia Local va activar aleshores un grup d’ordre públic amb els Mossos d’Esquadra per accedir al domicili. Un cop el grup va accedir-hi per la força, va trobar a l’interior diferents obstacles i trampes que el jove hauria preparat amb anterioritat, creuen els agents que amb l’objectiu de causar lesions i dificultar l’acció policial.

Quan es va accedir a l’interior, el jove va pujar a la teulada, on s’hi va estar durant hores, fins i tot fent cas omís a la seva família, també al lloc, que li demanava que desistís de la seva actitud i baixés de la teulada. Aquest va ser el moment en que es va aprofitar per treure el gos del domicili. Va ser impossible aleshores, però, accedir fins al jove per traslladar-lo a un centre psiquiàtric, ja que la seva actitud posava en perill no només la seva vida sinó també la dels agents que intentaven arribar fins a ell perquè baixés de la teulada.

Finalment es va decidir abandonar el lloc i esperar el moment oportú per poder actuar amb el jove, mentre es tiraven endavant les diligències policials i els tràmits judicials establerts, tot mantenint una vigilància discreta del domicili. Fins dijous el jove va estar constantment vigilant les immediacions del domicili i quan alguna persona s’apropava,  ràpidament pujava a la teulada, des d’on vigilava nit i dia. Els agents també van comprovar com l’olesà havia preparat objectes i estris per defensar-se dels policies i havia fet vàries barricades amb objectes diversos als diferents accessos al domicili.

El dijous 5 de juliol la Policia Local va rebre l’ordre judicial que li permetia traslladar al jove a un centre psiquiàtric, malgrat fos contra la seva voluntat. El manament judicial, però, no es va poder acomplir ja que el jove continuava fugint cap a la teulada, posant novament en perill la seva vida i la dels agents que ho intentaven. En ser una persona que ja havia protagonitzat amb anterioritat diferents incidents amb armes blanques, els agents havien d’anar amb molt de compte per evitar una possible agressió cap a ells o cap al personal sanitari. Segons fonts de la Policia Local, el jove, diagnosticat amb un trastorn mental, està acostumat a viure a la muntanya sense mitjans durant dies, i les trampes i trinxeres que havia col·locat al  domicili familiar feien encara més perillosa qualsevol actuació.

Davant la situació, la Policia Local va demanar una nova ordre judicial per accedir al domicili i actuar amb els grups especialitzats d’ordre públic. Mentre es trobaven a l’espera de la resposta del jutge, però, divendres cap a les 11 del matí, alguns ciutadans van alertar la Policia que havien vist el jove pels carrers d’Olesa. Els agents el van localitzar al Parc municipal, d’on va fugir corrent en veure els agents. Després d’una persecució, finalment va poder ser reduït per agents de la Policia Local i un agent del cos de Mossos d’Esquadra que estava fora de servei.

Inicialment el jove no va oposar resistència però minuts més tard, segons fonts de la Policia Local, es va posar molt agressiu i es van necessitar fins a quatre dotacions policials i dues unitats del SEM per traslladar-lo al centre psiquiàtric Sagrat Cor de Martorell, tal i com ho havia ordenat l’autoritat judicial.

Redacció / Fotos: Aj. Olesa de Montserrat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
186

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix