Desarticulat un grup criminal que robava en àrees de servei d'autopistes

Els detinguts, cinc d’ells al Barri Sant Cosme del Prat, tenien més de 300 antecedents policials, la majoria dels quals per delictes contra el patrimoni.

Com va avançar fa uns dies La Premsa del Baix, agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Multireincidents i de la Unitat Operativa de Mobilitat van detenir el 30 de març nou persones de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre els 30 i els 46 anys, com a presumptes autors de 55 delictes contra el patrimoni entre robatoris violents, robatoris amb força i furts, a més de tinença d’armes, delictes contra la salut pública, falsificació de moneda i pertinença a organització criminal.

La investigació es va iniciar el juliol de 2015 després que els Mossos detectessin un augment significatiu de robatoris en àrees de servei. Els autors eren persones que anaven en un o dos vehicles de gamma alta que recercaven víctimes entre usuaris de vies ràpides, preferentment turistes, aprofitant que feien parades en àrees de descans d’autopistes. L’objectiu principal del grup eren els vehicles estacionats a l’interior dels quals s’hi poguessin observar equipatges a simple vista i amb els seus ocupants fora del vehicle el màxim d’allunyats possible.

Accions agressives

En el decurs de les indagacions els agents van observar que els integrants del grup havien començat a variar la manera d’operar cap a finals de l’estiu amb accions més agressives que es traduïen en cometre els robatoris encara que les víctimes estiguessin dins del vehicle. En un dels fets van arribar a intimidar greument dos menors  aprofitant-se de la circumstància que el pare els havia  deixat sols momentàniament per dirigir-se a la caixa d’una benzinera per proveir el cotxe de carburant  i així poder sostreure els objectes de valor.

Aquesta escalada en la violència propiciava d’altres accions com estrebades a turistes en àrees de servei en el moment que es disposaven a pujar a un autocar. Els arrestats s’apropaven amb el cotxe per estirar la  bossa de mà i van arribar, en alguns casos, a arrossegar uns metres algunes dones que la duien creuada al coll.

Un cop consumats els robatoris els lladres no dubtaven en fugir a velocitats superiors als 280 quilòmetres per hora i conduir temeràriament, fet que posava en risc  els altres usuaris de la via. De vegades sortien de les àrees de servei en direcció contrària amb el perill que això suposava. Molts dels lladres que conduïen els cotxes no disposaven del corresponent permís de  conduir.

En els casos en què una patrulla policial els detectava després d’haver perpetrat algun dels robatoris intentaven escapolir-se’n per tots els mitjans. De vegades van arribar a envestir els vehicles policials o van col·lidir amb d’altres conductors. 

El grup es nodria constantment de nous vehicles, sempre d’alta gamma i de segona mà, que pagaven en efectiu amb els beneficis que obtenien dels robatoris i que posaven a nom de testaferros. Una de les característiques d’aquest grup criminal és que canviaven de vehicle sovint. Els policies van arribar a constatar que el seu parc mòbil  estava integrat per una vintena de vehicles.

L’explotació de la investigació

La investigació va arribar a la seva fase final quan els agents van tenir comprovada l’activitat del grup criminal, el modus operandi que utilitzaven i les persones que l’integraven. El 30 de març van dur a terme un operatiu tutelat  pel Jutjat d’instrucció 21 de Barcelona en el que es van practicar deu entrades i registres.  Els Mossos van detenir cinc persones al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, tres a Constantí i una a Badalona.

El dispositiu va comptar amb la participació de dos-cents mossos d’esquadra de diferents serveis donat el grau de perillositat dels lladres, tots amb diversos antecedents policials, principalment per delictes contra el patrimoni. En el moment que es feia l’aproximació a algun dels domicilis dels investigats els agents van observar com des d’algunes finestres es llançaven bosses que contenien substàncies estupefaents. Els integrants del grup desarticulat havien aprofitat els seus vincles amb d’altres delinqüents per iniciar una nova activitat il·lícita paral·lela com a nova font d’ingressos. En els escorcolls domiciliaris de tots els arrestats els  mossos hi van localitzar plantacions de marihuana.

En el decurs de les entrades i registres es van localitzar sis plantacions de marihuana en els diferents domicilis i un total de 100 quilograms d’aquesta substància. També es va intervenir una arma curta detonadora i dues armes d’aire comprimit, tres vehicles, 23 telèfons mòbils, 110 grams de cocaïna, 140 grams d’heroïna, balances de pesatge i estris per embolcallar la substància estupefaent. Els policies van localitzar diversos objectes sostrets com ordinadors, tauletes electròniques, joies i moneda estrangera.

mossos2

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’instrucció 21 de Barcelona el divendres 1 d’abril. Set dels detinguts han ingressat a presó i els altres dos han quedat en llibertat amb càrrecs. Dos dels membres de l’organització ja havien entrat a presó dies enrere per altres fets i han estat denunciats per alguns dels robatoris objecte de la investigació i per pertinença a organització criminal.Tot i que els investigadors donen l’organització per desarticulada no es descarten noves detencions.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
482

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix