Desarticulada una macro organització criminal de tràfic de cocaïna

Utilitzaven una nau de Viladecans com a centre Logístic, operacional i d’emmagatzemament de la droga que abastia a altres traficants.

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a les Unitats Centrals d’Estupefaents,  de Segrestos i Extorsions i de Blanqueig de Capitals, conjuntament amb agents del Cuerpo Nacional de Policia de la Unidad de Policia Judicial de l’Hospitalet de Llobregat, la Brigada Provincial de Policia Judicial de Tarragona i del Grupo V de UDYCO de Barcelona, van desarticular una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a gran escala.

Antecedents dels fets

El 19 de gener passat, la Unitat Central de Segrestos i Extorsions dels Mossos d’Esquadra va desmantellar una organització criminal dedicada al tràfic de cocaïna que havia segrestat una dona. En aquesta operació es van detenir set persones a les quals se’ls atribueixen els delictes de segrest, lesions, detenció il·legal, robatori amb violència, tràfic de drogues, temptativa d’agressió sexual i pertinença a organització criminal.

Els fets es remunten al 10 de juliol de l’any passat quan una parella va ser abordada al portal de casa seva per dues persones armades les quals els van obligar a pujar al seu pis per robar-los ja que, segons ells, els devien 15.000 euros per un tema de tràfic de drogues. La Unitat Central de Segrestos i Extorsions va desplegar un dispositiu que va permetre alliberar la dona segrestada i detenir un dels segrestadors i la dona que la custodiava

La investigació va continuar i els agents van poder determinar que els segrestadors formaven part d’una organització criminal dedicada al tràfic de cocaïna. El 19 de gener van detenir els cinc membres de l’organització restants i van intervenir 3,4 quilograms de cocaïna en roca així com una gran quantitat de substàncies per tallar la droga. Quatre dels detinguts van ingressar a presó

Investigació d’estructura criminal superior

Al llarg de la investigació es va poder determinar que els proveïdors de cocaïna del grup investigat formaven part d’una organització criminal independent molt més gran formada per membres de nacionalitat colombiana, veneçolana i mexicana amb capacitat per moure grans quantitats de cocaïna. Per aquest motiu la investigació es va centrar en aquesta darrera, a mitjans de novembre de 2015.

Ja des d’un primer moment es va identificar el líder de l’organització, un home de 36 anys amb doble nacionalitat, colombiana i veneçolana, i resident a la zona alta de Barcelona. Aquest home era extremadament previngut en les seves comunicacions, ja que feia servir codis interns encriptats.

A banda, el líder disposava de dos lloctinents, homes de la seva màxima confiança, que eren els qui s’encarregaven de les tasques operatives relacionades amb l’activitat del tràfic de drogues, és a dir, realitzaven les transaccions i el cobrament dels diners a les altres organitzacions a les que subministraven la cocaïna, donant compte posteriorment al líder i fent-li entrega al seu domicili dels diners obtinguts.

Empreses per ocultar l’activitat real

El líder de l’organització havia sigut, anys enrere, administrador de diverses empreses dedicades a la missatgeria amb seu a Tarragona, localitat on residien la majoria dels membres de l’organització criminal. Actualment aquestes empreses ja no estaven actives, i havia decidit crear una empresa vinculada al sector cosmètic, amb la que pretenia blanquejar els alts beneficis econòmics obtinguts fruit de la seva activitat delictiva. Per dur a terme aquesta pràctica s’havia associat amb especialistes del sector, aliens a l’activitat criminal.

El centre logístic, a Viladecans

La investigació va permetre localitzar el centre logístic, operacional i d’emmagatzemament de la cocaïna. Es tractava d’una empresa ubicada en una nau de grans dimensions en un polígon industrial de Viladecans. En aquesta mateixa localitat l’organització tenia llogat un pis franc a nom d’un testaferro i dues places de pàrquing. La nau era el lloc on l’organització emmagatzemava la cocaïna i des d’on es carregaven els vehicles amb la droga que posteriorment subministraven a d’altres grups criminals.

Utilització de caletas

L’organització disposava d’una àmplia flota de vehicles, la majoria dels quals eren facilitats per una empresa de compravenda de vehicles de Tarragona gestionada per un membre de l’organització de nacionalitat colombiana que també va ser detingut. Aquests vehicles disposaven tots ells de dobles fons, anomenats caletas, per amagar la droga. Aquests dobles fons es realitzaven al pàrquing subterrani de la nau, lloc al qual només podien accedir un número mínim de persones.

Les caletas les realitzava un home de nacionalitat mexicana que havia portat l’organització directament des de Mèxic fins Catalunya, ja que era considerat un dels millors especialistes en aquesta tasca. Aquests doble fons eren molt sofisticats i disposaven d’uns complexos mecanismes electrònics ocults per poder obrir-los. D’aquesta forma aconseguien passar desapercebuts en els controls policials que poguessin trobar-se.

 

Aprehensions prèvies relacionades amb el grup investigat

A les setmanes prèvies a l’explotació del cas es van dur a terme aprehensions importants de cocaïna a Saragossa i Barcelona a membres d’altres organitzacions criminals que havien estat subministrades pel grup criminal investigat.

El primer d’aquests comisos va tenir lloc a Saragossa, en data 28 de gener. El Grupo VII del Cuerpo Nacional de Policía a Madrid va realitzar una entrada i escorcoll en una casa on va trobar una furgoneta amb un doble fons en el qual hi havia 100 quilograms de cocaïna. L’endemà es va dur a terme una segona entrada i escorcoll, en aquest cas en el pis propietat del titular de la furgoneta, on s’hi van trobar 1.000.000 d’euros en efectiu. El segon comís va tenir lloc el 2 de març a Barcelona quan agents del cos de Mossos d’Esquadra van intervenir 15 quilograms de cocaïna a un home de nacionalitat espanyola.

Explotació de l’operatiu

En el transcurs del dispositiu final, que va tenir lloc durant la matinada del dia 18 de març, es van realitzar sis entrades i registres en un domicili de Barcelona, un domicili de Viladecans, un pàrquing de Viladecans, una nau industrial de Viladecans i dos domicilis de Tarragona.

El resultat va ser la detenció de set persones, entre elles el màxim responsable i líder de l’organització, així com la intervenció de 338 quilograms de cocaïna, uns 2.100.000 euros, tretze vehicles la majoria dels quals disposaven de doble fons, 523 plantes de marihuana, joies de gran valor i inhibidors de freqüència. Els detinguts són de nacionalitats colombiana, espanyola, veneçolana i mexicana, i tenen entre 32 i 49 anys.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra

 

 

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
485

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix