La Guàrdia Civil passa balanç de les seves actuacions a l’aeroport del Prat el 2014

El cos policial va detenir un total de 122 persones per diferents delictes, entre els quals destaquen tràfic de drogues, evasió de capitals i contraban de tabac.

La Guàrdia Civil ha fet un balanç del que han estat totes les seves actuacions la instal·lació aeroportuària de Barcelona-el Prat durant el 2014. Al llarg de l'any passat la Guàrdia Civil va detenir un total de 122 persones per diferents delictes, entre ells tràfic de drogues; també van ser detectades infraccions relacionades amb l'evasió de capitals i contraban de tabac. 

Detingut per delictes de tràfic de drogues

L'any 2014 es va saldar amb la detenció de 56 persones per delictes contra la salut pública. D'aquests, 45 van ser homes i 11 dones. Per nacionalitats, 10 eren espanyols, 9 brasilers, 6 argentins, 5 paraguaians, 4 italians, 2 russos, 2 bolivians, 2 colombians, 2 veneçolans, 2 guineans, 2 nigerians i 2 romanesos. Amb un sol detingut figuren també persones naturals de República Dominicana, Irlanda, Portugal, Hongria, Lituània, EUA, Perú i Croàcia.

Substàncies estupefaents intervingudes

L'any passat la Guàrdia Civil, com a Resguard Fiscal de l'Estat i amb la col·laboració de la Duana de l'aeroport, va dur a terme 505 intervencions en matèria de tràfic o tinença de drogues. Quant a cocaïna -la droga més detectada- van ser intervinguts 123,593 quilograms, seguida de l'haixix, de la qual van ser intervinguts 1,324 quilograms. També es van intervenir altres tipus d'estupefaents: 1,041 quilograms de marihuana, 334 grams d'heroïna, 12,5 pastilles MDMA (èxtasis), 127 unitats de wistrol (substància dopant) i 238 grams de cafeïna.

Intervenció de diners

En aquesta matèria, els agents de la Guàrdia Civil, auxiliats pel personal de Seguretat Privada -encarregats del control de passatgers i equipatges en els diferents filtres de seguretat de les terminals T-1 i T-2 de l'Aeroport Barcelona-el Prat-, van realitzar 256 intervencions que van suposar la intervenció de 5.272.891 euros, 178.810 rubles russos, 68.372 grivnas ucraïnesos, 36.043 dòlars, 25.120 francs suïssos, 10.000 dírhams, 1.775 iuans i 840 lliures.

De les 256 persones detectades tractant de viatjar a altres països amb quantitats superiors a les permeses per la Llei sense haver estat declarades, el major índex de persones infractores per nacionalitat van ser xineses, amb 119 casos; la següent nacionalitat amb major incidència va ser la russa, amb 25 casos.

En moltes d'aquestes intervencions, els propietaris dels diners van manifestar desconèixer la normativa que obliga a efectuar la referida declaració. En uns altres, clarament, s'observava pel mètode d'ocultació dels diners, una manifesta intenció d'eludir aquesta obligació. Sobre la quantitat intervinguda i d'acord al que es disposa a la normativa legal sobre aquest tema, els van ser lliurats als infractors 1.000 euros en concepte de mínima supervivència, i, conjuntament amb personal de la Duana de l'aeroport, es va instruir l'acta d'intervenció de capital per a la seva remissió a l'organisme corresponent del Ministeri d'Economia.

La normativa legal estableix l'obligació de declarar qualsevol quantitat a partir de 10.000 euros amb la qual un ciutadà pretengui viatjar fora d'Espanya, augmentant la xifra a 100.000 euros quan es tracti de moviments a l'interior del país.

Tabac de contraban

També en el seu marc competencial i en col·laboració amb personal de la Duana del recinte aeroportuari, la Guàrdia Civil va realitzar 410 intervencions en 2.014, en les quals va intervenir diferents quantitats de tabac procedent de contraban, concretament 412.719 paquets de tabac, 5.955 puros i 216,50 quilograms de picada, valorada en el seu conjunt aquesta mercaderia en 1.573.554 euros. En la majoria dels casos aquestes partides de tabac eren transportades en l'equipatge facturat dels viatgers als quals se'ls va intervenir.

De les 410 persones detectades tractant d'introduir paquets de tabac procedent d'altres països amb quantitats superiors a les permeses per la Llei sense haver estat declarades, per nacionalitat el major índex de persones infractores van ser russes, amb 161 casos i la següent nacionalitat amb major incidència va ser l'armènia, amb 80 casos.

Altres detinguts per diferents delictes

En el marc d'un altre tipus d'actuacions policials, la Guàrdia Civil va detenir a 66 persones per la presumpta comissió de diferents delictes: 18 detinguts per requisitòria, 11 per delictes de falsedat documental, 9 per furt, 7 per atemptat contra agent de l'autoritat, 5 per desobediència, 4 per usurpació de l'estat civil, 3 per encobriment, un per delicte de danys, un altre per apropiació indeguda, un altre per maltractament familiar, un altre per lesions així com altres 3 detinguts per diferents faltes (furt i estada il·legal).

Altres intervencions. Conveni CITIS

En 2014, la Guàrdia Civil, en col·laboració amb personal de duanes del recinte aeroportuari, va realitzar 19 intervencions relacionades amb el Conveni CITIS i va intervenir 21,235 quilograms de fragments de coral, 15 cries de cobra dissecada, 8 bosses i un parell de sabates de pell de cocodril, 3 bosses de pell de serp i 2 de pell d’iguana.


Redacció / Foto: Guàrdia Civil

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix