El Baix Llobregat compta amb vuit projectes de Salut Comunitària Km 0

La prevenció de l’obesitat infantil i les actuacions davant les desigualtats en la salut són l’objectiu d’alguns dels projectes.

La salut de les persones es determina per l’entorn on viuen, treballen i estudien, les seves condicions de vida i les característiques personals. Millorar la salut requereix actuar amb un enfocament comunitari, és a dir, amb la participació de tots els agents que hi ha a la comunitat, de les institucions i entitats que hi treballen, des de la societat civil al sector productiu i els diferents nivells d’administració. Atès que hi ha força diferències en les característiques i necessitats de les poblacions i que els recursos són també diversos i locals, cal fer projectes específics per a cada zona. Així, els programes i projectes que es plantegen a l’àmbit global de Catalunya han d’articular-se a l'àmbit local, de manera que hi hagi la implicació de tots els que cal que hi participin.

En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut han fet un pas més per integrar la salut pública en el model assistencial i potenciar la salut comunitària, tal com preveuen el Pla de salut i el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP).Per al període 2014-2015, el PINSAP estableix diferents àrees d’actuació intersectorial relacionades amb l’increment dels anys en bona salut de la població de Catalunya. Una d’aquestes àrees marca l’objectiu d’impulsar la salut comunitària mitjançant el treball en xarxa, que implica la salut pública, el sistema assistencial i la ciutadania, centrada en la persona i la seva comunitat. Aquesta forma d’actuar crea eficiència dins del sistema, fa que la salut sigui propera, accessible i sostenible i també que s’aprofitin els recursos comunitaris per fer front a les necessitats locals. Les actuacions de salut comunitària són una prioritat de la salut pública i s’inscriuen en un dels cinc reptes que marca el PINSAP.

Actuacions

Entre altres actuacions més destacades, s’han impulsat 37 projectes de salut comunitària a la demarcació de Barcelona –vuit d’ells a la comarca del Baix Llobregat-, l’objectiu dels quals abasta des de la promoció de l’activitat física, la reducció de les desigualtats en la salut i la promoció de l’alimentació saludable fins a la millora de la salut sexual i reproductiva.

Els projectes al Baix Llobregat són els següents:

-       - Consolidació del PAFES (Pla d’activitat física, esport i salut) a Martorell.

-       - Olesa de Montserrat, municipi saludable i cardioprotegit.

-       - Pla Salut Escola i Comunitat al barri Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.

-       - Prevenció de l’obesitat infantil en l’etapa escolar de 9-12 anys al Sector Baix Llobregat Delta Litoral (Olimpíades Saludables).

-       - Pla Salut Escola i Comunitat a Gavà (Ca n’Espinós)

-       - Prevenció de la listeriosi gestacional al Baix Llobregat Delta

-      - Prevenció integral de l’obesitat i del síndrome metabòlic a l’àrea d’influència de l’Hospital Comarcal de Viladecans.

-       - Formació en envelliment actiu als centres assistencials per a gent gran de la comarca.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix