El Baix Llobregat s'està quedant sense joves

L’Observatori Comarcal també indica que entre aquest col·lectiu un 90% dels contractes signats el 2013 han estat temporals i cada vegada és més la seva presència en centres d’ensenyament públics.

El col·lectiu jove de la comarca ha disminuït durant l’any 2013, seguint la tendència de la darrera dècada. Un descens que es produeix per un canvi en l’estructura d’edats, ja que les cohorts de població que entren al grup de 15 a 29 anys són menys nombroses que les que surten i es dóna també en paral·lel un augment de la població de la resta d’edats. A més, hi ha un descens en el nombre de joves de nacionalitat estrangera (17,7%). Així doncs, l’Observatori Comarcal, que ha realitzat aquest estudi, afirma que el seu pes al Baix Llobregat respecte al total de la població és cada cop menor.

L'empitjorament general dels indicadors relatius a l'habitatge i el treball, l'augment de la presència del jovent a centres d'ensenyament de titularitat pública, l'increment de joves matriculats a ensenyaments professionals, la constatació de l'augment de la precarietat contractual entre el col·lectiu jove i el descens de població jove en el conjunt de la població són, a grans trets, algunes de les característiques generals del jovent del Baix Llobregat que es poden trobar en l'actualització del sistema d'indicadors de joventut de la comarca (SIJ-BL) que l'Observatori Comarcal del Baix Llobregat indica de forma actualitzada.

Educació

Es significatiu que segueix augmentant el percentatge d’alumnes d’ESO matriculats en centres públics. Cal destacar que el 68% del jovent matriculat a l’ESO al Baix Llobregat ho estava en centres de titularitat pública (en el curs 2004-2005 aquest percentatge no superava el 64%). El pes de l’alumnat matriculat a aquests tipus de centres és superior al Baix Llobregat que al conjunt de Catalunya. El percentatge de joves que estan matriculats a l’ESO però que superen l’edat idònia (és a dir que han repetit en algun curs escolar) ha anat disminuint al Baix Llobregat. En el curs 2013-2014 el 29,4% dels joves matriculats a l’ESO superaven els 15 anys (en el curs 2004-2005 aquest percentatge era del 32%). La taxa de graduació a l’ESO manté la mateixa xifra del curs anterior (84,7%) al Baix Llobregat. Continua sent superior la taxa de graduades a l’ESO (87,8%) a la de graduats (81,8%). El percentatge de graduats a l’ESO és lleugerament superior al conjunt de Catalunya (84,9%).

El 53% dels que es van matricular a ensenyaments post obligatoris ho van fer a ensenyaments professionals (cicles formatius) al Baix Llobregat, en el conjunt de Catalunya el pes dels ensenyaments professionals és superior (55%). Aquest percentatge augmenta de manera progressiva, en el curs 2004-2005, el pes dels ensenyaments professionals en el conjunt del total de matriculats als ensenyaments post obligatoris no superava en el 42%. El 79% dels alumnes matriculats en el darrer curs de Batxillerat finalitzen amb èxit aquest cicle d’ensenyament al Baix Llobregat. Disminueix, respecte el curs anterior, el percentatge de joves que finalitzen amb èxit Batxillerat al Baix Llobregat.

D’altra banda, el 13% dels joves del Baix Llobregat d’entre 17 i 29 anys estan matriculats en alguna universitat catalana. Aquest percentatge és inferior a l’observat a Catalunya (15%).

L’atur

Un dels grans problemes que té la població jove és l’atur, i en el Baix Llobregat aquest fet s’agreuja encara més. I quan això no succeeix, la situació d’inestabilitat laboral està en el segon ordre de la llista de les preocupacions amb una altra taxa de temporalitat o en el pes de contractes signats a través d’una Empresa de Treball Temporal (ETT).

Així, l’Observatori indica que gairebé un noranta-un per cent, 90,6%, dels contractes signats per la població jove del Baix Llobregat durant el 2013 han estat contractes temporals. Tot i que l’organisme matisa que aquesta està deixant de ser particular del col·lectiu jove, ja que les diferències en la qualitat dels contractes entre col·lectius s’han reduït durant aquest any 2013, actualment la taxa de temporalitat per al conjunt de la població ja és d’un 88,8%. D’altra banda, per aquest període observat i a diferència dels anys anteriors, la població activa jove contractada a través d’ETT s’ha situat en el 22,7%, xifra lleugerament inferior a la que s’observa per al conjunt de la població, un 22,6%.

Transició domiciliària

El 34,8% dels habitatges iniciats al Baix Llobregat en el 2013 són de protecció oficial, aquesta quota de mercat és clarament superior a la que s’observa a Catalunya (19,4% del total). Així doncs, la transició domiciliària de molts joves és més fàcil per a tots ells.

Més ordinadors i connexió a internet

Les tecnologies de la informació i comunicació ha sofert una implantació progressiva en el conjunt del Baix Llobregat. El 54% de les llars de la comarca disposaven d’ordinador a les llars el 2004. Gairebé deu anys després, en el 2013, aquest percentatge arribava al 76%. Aquest creixement ha estat major en quant la connexió a internet i la banda ampla. En el 2004, aquestes no arribaven al 50% de les llars (42% de llars disposaven de connexió a internet i el 23% de banda ampla), en canvi, en el 2013 superaven el 60% (72% de les llars ja disposaven de connexió a internet i el 70% de banda ampla).

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El Casal de joves de Sant Feliu de Llobregat

La Cambra de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Feliu impulsen GiraFeina

La fira d’ocupació tindrà més de 320 ofertes disponibles i se celebrarà el 10 de maig -de 9.30 a 14.00h i de 15.30 a 18.00h- al Casal de joves de…
151

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix