ERC del Baix Llobregat vol ampliar el Parc Agrari del Baix Llobregat

Es vol incorporar diversos espais amenaçats per la pressió urbanística en el seu municipi.
La modificació del Pla Especial de Protecció i Millora del Parc Agrari i de la modificació del PGM que es planteja suposa la pèrdua d'una oportunitat d’incorporar al Parc Agrari totes les terres adjacents conreables de les àrees agrícoles de la vall baixa i del delta del Baix Llobregat i l’Hospitalet que, tot i la pressió urbanística, han quedat al marge dels processos d’urbanització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per raons diverses. I també, és una oportunitat per incorporar al Parc Agrari els terrenys agrícoles de l’àrea agrícola de muntanya del Baix Llobregat. Els espais agrícoles no urbanitzats que es proposa incorporar al Parc Agrari son “La Façana” (38,5 ha) de Sant Vicenç dels Horts, “Ribera Salines” (54 ha) de Cornellà de Llobregat, “Cal Trabal” (30 ha) de l’Hospitalet de Llobregat i “Els Joncs” (75 ha) de Gavà.

A més, les zones de muntanya dels municipis de Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Pallejà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Vallirana, i Viladecans encara hi ha zones agrícoles on destaca el cultiu del cirerer, del préssec, l’olivera o la vinya.  “Aquests espais estan qualificats en el PGM com a “sòl rústic de valor agrícola (clau 24)” o amb qualificacions equivalents en els municipis que disposen de PGOU. En conjunt sumen més de 1.000 ha de sòl no urbanitzable que, per la seva destinació agrícola o per la seva situació, ha de preservar-se del procés d’incorporació a àrees urbanes.”

Per altra banda, a part de l’ampliació del Parc Agrícola, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) planteja diverses modificacions del PGM per augmentar la protecció dels espais agrícoles que formen part del Parc Agrari. Així, ERC, en un document consensuat entre les Seccions Locals afectades, i tenint en compte les peticions de Delta Viu i Unió de Pagesos, “es mostra contrària a crear una nova classificació de sòl -zona de serveis complementaris vinculats al Parc Agrari (clau24c)- que afecta a 42 ha del municipi de Viladecans. En aquest espai agrícola s’autoritzarà la construcció de dotacions agràries que facilitin serveis comuns a la pagesia en l’àmbit de la gestió, la producció i la comercialització, i també, instal·lacions que gestionin els residus orgànics que es generin el mateix Parc (elaboració de composta, aprofitament de la biomassa, etc…). Aquesta nova qualificació del sòl en l’àmbit del Parc Agrari (clau 24c) suposa la pèrdua de sol agrícola en benefici d’unes activitats i instal·lacions complementàries que es poden ubicar perfectament fora de l’àmbit del Parc en sòl qualificat com d’equipaments o industrial.”
 
També, ERC es mostra contrària a reubicar la reserva de sòl qualificada de sistema d’equipaments (clau 7c) situada al sud-est del terme municipal de Gavà, per situar-la a la franja de terrenys al sud de l’antiga carretera de València  (C-210). I a reubicar la reserva de sòl qualificada de sistema d’equipaments (clau 7c) situada entre la carretera C-245 i els nous accessos al nucli urbà de Sant Boi des de la Ronda Litoral i l’autopista C-32, per situar-la en un espai al nord del municipi conegut com a Pla d’en Mas.

Per ERC, els dos espais que es proposen per reubicar les reserves de sistemes d’equipaments de Gavà i Sant Boi de Llobregat, tot i ser espais que han sofert un alt grau de deteriorament i es fa molt difícil la seva restitució per a l’activitat agrícola, tenen un alt valor com a espais oberts no urbanitzats i lliures d’edificacions dins d’un àmbit molt urbanitzat i travessat per grans infraestructures.
  
Redacció / Foto: Arxiu
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
186

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix