Els professionals de l’atenció primària i el projecte A-porta s’alien

El CAP El Pla de Sant Feliu de Llobregat ha arrencat un grup de suport que es reuneix cada divendres amb persones grans que se senten soles

Professionals de l'atenció primària de Sant Feliu de Llobregat i el projecte A-porta de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) treballen conjuntament des de fa uns mesos per detectar casos de persones que viuen en soledat no desitjada al municipi baixllobretí i ajudar-los a millorar el seu benestar emocional. Gràcies a aquesta col·laboració, s'ha creat un grup de suport amb gent d'edat avançada que es reuneix setmanalment.

Cada divendres, una quinzena de persones grans d'aquesta localitat es troben al Centre Cívic Tovalloles amb Eric Cozodoy, psicòleg i referent en benestar emocional comunitari de l'Equip d'Atenció Primària El Pla. Amb ell, treballen l'autoconsciència, tècniques per relaxar-se i parlen de com ha anat la setmana, però, sobretot, de com s'han sentit. En molts casos, es tracta de gent que ha perdut els fills o la parella i no tenen una xarxa social consolidada que els protegeixi. Són situacions de soledat no desitjada que poden derivar en simptomatologia ansiosa i depressiva lleu o moderada.

Outlook p4ilaqj5

A través de les sessions s'intenta que els participants, la majoria dels quals són dones, creïn lligam i puguin fer-se companyia tenint en compte que són veïns amb situacions similars.

La iniciativa té la particularitat que els integrants del grup no han estat derivats pel CAP, si no que és el projecte veïnal A-porta qui els ha trobat (https://a-porta.cat/). Es tracta d'una iniciativa social que va porta a porta per detectar situacions de vulnerabilitat que ja s'ha desplegat a 22 barris de tot Catalunya des del 2016 de la mà de la CONFAVC, una entitat veïnal que aglutina al voltant de 440 entitats veïnals de tot Catalunya. A Sant Feliu de Llobregat col·labora amb els professionals de l'atenció primària: "Aquest és l'element comunitari perquè ens ha ajudat a trobar casos que potser nosaltres no en tindríem coneixement. No tothom va al CAP a dir que se sent sol", explica Cozodoy.

Les picaportes

El grup de suport va començar a finals de l'any passat i des d'aleshores ja s'han fet una desena de sessions. Abans, es va formar les persones de l'equip A-porta encarregades de detectar situacions de soledat –les anomenades picaportes i se'ls van donar eines per millorar la comunicació verbal i no verbal.

80776a6d ff03 4244 a6a5 bac4ad4bd73a

Un cop es detecta un cas, s'activa un circuit de derivació en el qual l'entitat acompanya la gent gran a veure els professionals de l'atenció primària, tot i que algunes persones van pel seu propi peu. És aleshores quan el referent en benestar emocional els fa una valoració i si detecta que hi ha malestar emocional, els ofereix participar en les sessions setmanals.

Redacció / Fotos: INCS-Aj. Sant Feliu de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El Casal de joves de Sant Feliu de Llobregat

La Cambra de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Feliu impulsen GiraFeina

La fira d’ocupació tindrà més de 320 ofertes disponibles i se celebrarà el 10 de maig -de 9.30 a 14.00h i de 15.30 a 18.00h- al Casal de joves de…
136

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix