En marxa un programa d’acompanyament per a dones maltractades

La Fundació Catalana de l'Esplai, amb seu al Prat de Llobregat, vol que sigui un espai de “seguretat i cures”

La Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) ha posat en marxa un programa d'acompanyament a dones joves que han patit violència de gènere, l'AUCA. Coordinat per dues psicòlogues, vol ser un espai de seguretat i cures” on les participants, durant tres mesos, puguin compartir experiències i trencar l'aïllament social que va associat als maltractaments. "Els oferim eines perquè reactivin el motor de la seva vida, però el més empoderador és que comparteixin experiències amb dones que han passat pel mateix", assenyala l'Àfrica Raval, psicòloga.

Fundesplai té una àmplia trajectòria organitzant cursos de reinserció sociolaboral per a dones joves que es complementen amb un programa d'acompanyament emocional de les participants per part d'un grup de psicòlogues. És durant aquest acompanyament que els responsables del Departament de Joves de Fundesplai van detectar la necessitat de crear un "grup terapèutic" per a dones que havien patit violència de gènere.

jFS1AzBc

Com explica l'Àfrica Raval, psicòloga participant en el projecte, l'objectiu era oferir a aquestes dones "estratègies" i "espais de seguretat". Així, a banda d'assessorament jurídic, cursos d'autodefensa o treballar la seva autoestima, se'ls facilita un espai propi on interactuar entre elles de forma lliure i segura. Raval recorda que les dones que pateixen violència de gènere són aïllades socialment pel seu maltractador i que trobar un espai "segur" on escoltar i ser escoltades les ajuda molt a tirar endavant.

Una de les participants en l'arrencada del projecte és la María Montenegro, que ha arribat a Catalunya amb el seu fill de 5 anys després d'anys de maltractaments al seu país. Sense feina ni papers, els serveis socials la van derivar a Fundesplai on, assegura, s'ha sentit acollida i estimada. "Les dones maltractades arrosseguem molts traumes que fan difícil que puguem refer la nostra vida. Aquí m'estan ajudant des de molts punts de vista per poder-ho aconseguir", assenyala. A banda de formar-se per ser monitora de lleure, el que més destaca la María és que a Fundesplai li han ofert una "xarxa" per tornar a sentir-se part de la societat. Posa en valor, per exemple, que mentre ella treballa per "tornar a estar bé", el seu fill, que participa en les activitats organitzades per Fundesplai, creix en un ambient segur i sa, "amb tot el que això comporta".

Redacció / Fotos: Arxiu-Fundesplai

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix