ERC-Esplugues acusa el PSC de trencar el consens lingüístic al municipi

Segons els republicans, els socialistes de Pilar Díaz es van quedar sols votant una moció que “ells mateixos havien presentat a favor del 25% de classes en castellà a l'escola catalana”

La polèmica del català també ha arribat Esplugues de Llobregat. Dimecres es va escriure un nou capítol de “la deriva lingüística del Partit dels Socialistes”, segons ERC-Esplugues. En aquesta ocasió al Ple municipal. El grup municipal liderat per l'alcaldessa i presidenta adjunta de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, havia presentat una moció que, per “refer i reforçar el consens sobre el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya” i “per millorar l'aprenentatge i l'ús de les llengües en un context plurilingüe”. Però en realitat instava la Generalitat, en el punt cinquè, a “donar compliment a les resolucions judicials i no basar la seva acció política en la desobediència ni traslladar aquesta responsabilitat a les direccions dels centres educatius o als claustres”, segons els republicans, i, per tant, instaven el Govern a acatar la sentència del 25% en castellà que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La moció va rebre les crítiques de tots els grups municipals del Ple. Per una banda, els republicans i els comuns els van retreure que el posicionament de la moció trencava el consens sobre el model d'escola catalana amb el qual el PSC històricament havia combregat, i alhora van defensar un text alternatiu que havien presentat conjuntament amb la intenció de retornar el PSC a la via del consens. Per l'altra banda, els grups municipals del PP i Cs també hi van votar en contra, però per considerar-la encara massa tova en la defensa del castellà. Malgrat aquest aïllament ideològic, però, la iniciativa es va acabar aprovant, ja que el PSC té majoria absoluta al consistori espluguí.

FGqhDH6XsAInpQA

Durant el debat de les dues mocions, el portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va dir que quan els jutges decideixen “aplicar criteris numèrics que no tenen res a veure amb la pedagogia, és evident que estan convertint la llengua en una arma política llancívola”; i va preguntar-se retòricament: “i vostès ens diuen que hem de claudicar i estar-hi d’acord, després de dir-nos que defensen la immersió?”. El portaveu dels comuns, Jordi Pérez, va retreure al grup de Pilar Díaz que proposessin "refer i reforçar" el consens sobre el model lingüístic quan son ells mateixos que se n'han apartat. Per la seva banda, el portaveu socialista, Eduard Sanz, va acusar republicans i comuns de tenir fred de peus: “se m'escapa el perquè, però quan és el PSC el que planteja aquestes qüestions o molesta, o pica o no agrada”, va dir. El republicà Oriol Torras va acabar la seva intervenció sentenciant que “avui, per tots els qui en algun moment ens hem sentit orgullosos dels grans consensos de país, és un dia trist.”

Segons afirma ERC-Esplugues, el debat ja havia començat enverinat perquè l'alcaldessa, en l'ús de les seves facultats per ordenar el Ple, havia decidit unir els posicionaments sobre els dos textos presentats en un sol debat, amb la intenció que el seu grup no s'hagués de posicionar d'una manera explícita sobre les dues posicions en discrepància. Aquesta decisió de l'alcaldessa va encendre els ànims de republicans i comuns, que van intentar en debades d'oposar-s'hi. Malgrat aquest intent de suavitzar el conflicte, però, el debat va ser intens i acalorat en alguns moments. 

Redacció / Fotos: Arxiu-ERC

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
187

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix