Continua augmentant el nombre de matrícules d'FP a la comarca

Pujen les matrícules respecte el curs anterior en un 2,6%

Els estudis de Formació Professional (FP) registren un increment de les matrícules respecte el curs anterior (+2,6%) però sobretot respecte el curs 2008-2009 que supera el 65%, segons informa l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat. Aquest augment encara és major si el comparem amb els estudis de Batxillerat que registren un descens de matrícules de gairebé el 4% respecte el curs 2019-2020. Respecte el curs 2008-2009 les matrícules a Batxillerat augmenten (+25%) però en menor ritme que l’observat en els cursos de Formació Professional.

auxiliar comercio y atencion thumb

Distribució territorial. Disset municipis del Baix Llobregat compten amb centres de Formació Professional. Viladecans, Cornellà de Llobregat i Castelldefels són els municipis amb un major nombre de centres d’ensenyament de Formació Professional (4 i 3 centres respectivament).

En tres municipis es concentra més del 43% del conjunt de les matrícules de Formació Professional de la comarca.

Titularitat. Gran part dels centres educatius (69%) són de titularitat pública.

Oferta formativa segons famílies. Més de la meitat de l’alumnat de Formació Professional del Baix Llobregat es concentra en 4 famílies: Informàtica i comunicacions; Sanitat; Administració i Gestió i Serveis socioculturals i a la comunitat.

PFI 1

El creixement de l’alumnat de formació professional ha estat progressiu i així es pot veure si comparem amb les matrícules registrades en el curs anterior i sobretot respecte les de 2008-2009. El total de matrícules creixen en 4.573 i les famílies que més creixen són Informàtica i comunicacions (+1.145); Sanitat (+765) i Serveis socioculturals i a la comunitat (+618).

Dues famílies professionals han disminuït en matrícules registrades respecte el curs 2008-2009: Electricitat i electrònica (-81) i Arts gràfiques (-51).

Biaix de gènere a la Formació Professional. El nombre dones matriculades a formació professional no arriba al 38% del total de l’alumnat matriculat. Mentre que Batxillerat té nom de dona, la Formació Professional és clarament masculina. Així, només el 37% de les matrícules dels cicles formatius de grau mig i el 40% de grau superior són de dones. Tant en homes com en dones ha crescut el nombre d’alumnes matriculats a la Formació Professional. Amb tot això, el ritme de creixement no és el mateix.

Existeixen famílies professionals clarament feminitzades (Imatge personal; Serveis socioculturals i a la comunitat i Sanitat) i d’altres clarament masculinitzades (Instal·lació i manteniment; Transport i manteniment;  Fabricació mecànica i Electricitat i electrònica). Considerant les tendències apuntades  respecte al futur del treball és preocupant, en aquest sentit, l’escassa presència de dones en la família d’informàtica i comunicacions.

fp gs1

Creix la Formació Professional Dual però només suposa el 6,5% del total de l’oferta. La presència de la modalitat dual en total de l’alumnat de l’FP és major al conjunt de Catalunya que al Baix Llobregat. Mentre que a la comarca el pes de la dual no arriba al 7% a Catalunya aquest percentatge és del 7,2%. 3 municipis del Baix Llobregat registren més del 10% dels seu alumnat d’FP en modalitat dual. Només 12 municipis del Baix Llobregat ofereixen FP Dual.

El 28% de l’oferta d’FP a la comarca es relaciona amb la Indústria 4.0. Concentració territorial de l’oferta formativa i clar biaix de gènere. L’oferta formativa es concentra en centres de la zona Centre i Delta de la comarca. Només el 5,4% de les matrícules corresponen a dones.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix