Els republicans celebren la primera Festa Lila del Baix i L’Hospitalet

Es va celebrar al Parc Nou del Prat amb un gran èxit de participació

El Parc Nou del Prat de Llobregat va acollir el diumenge 7 de novembre la primera Festa Lila de la comarca per celebrar que tots els municipis del Baix Llobregat i L’Hospitalet van aprovar mocions declarant-se municipis feministes. Un acte organitzat per Esquerra Republicana de Catalunya. Ainoa Olza, secretària de Feminismes de la Federació Comarcal del Baix Llobregat i L’Hospitalet, va ser la conductora d’aquest esdeveniment.

fem 3 prat

La primera intervenció de l’acte va comptar amb les paraules de Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts entre 2015 i 2019, on va relatar l’origen del decàleg feminista. Les alcaldesses de la comarca, en diverses trobades durant l’any 2018, van reflexionar sobre el lideratge femení en la política. Reflexions que van culminar en aquest decàleg.

Tota aquesta feina de tots aquests anys ha permès que els diferents municipis del Baix Llobregat i L’Hospitalet es declaressin municipis feministes gràcies a les mocions presentades per les regidores d’Esquerra Republicana. Per reivindicar aquest èxit es va tenyir de lila un gran mapa de la comarca.

Raquel Sans, vice secretària General de Feminismes del partit republicà, va parlar del gran compromís del partit amb la transformació, però apuntava que, tot i aconseguir la paritat, cal que la capacitat de decidir de les dones sigui real i efectiva. A la pregunta de “Per què les dones durem en política menys temps que els homes?” reflexionava sobre les tres jornades diàries a les quals una dona fa front: família, feina i militància.

fem 5 prat

L’acte també va comptar amb la presència de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que va fer evident la insuficiència de les lleis actuals i la necessitat de remodelar-les. Aquesta conselleria de nova creació, impulsada per Esquerra Republicana, sorgeix d’un compromís polític transversal, per teixir aliances i arribar a acords des de totes les institucions. Alguns dels punts claus on vol incidir, per exemple, és en la defensa de la gratuïtat de productes d’higiene femenina i dels anticonceptius per trencar amb la bretxa econòmica i social: “Venim a fer política de tot allò rellevant per a la vida de les dones, però de moment l’Estat és el que és, quan siguem independents ho farem sense dependre de ningú.”

Per finalitzar les ponències la professora de la Universitat de Barcelona, Irene Yúfera, va fer una xerrada divulgativa sobre l’ús de llenguatge inclusiu.

A la tarda es van dur a terme dues taules rodones. En la primera d’elles es van intercanviar opinions sobre la implementació del Decàleg Feminista als municipis, amb les intervencions de la diputada al Parlament Najat Driouech; la representant del Jovent Republicà, Mar Besses; l’alcaldessa de Corbera, Montserrat Febrero; l’exalcaldessa de Sant Esteve Sesrovires, Carme Rallo; la portaveu d’Esquerra Republicana a Molins de Rei, Marta Espona, i l’exalcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich. Totes van remarcar la importància d’encapçalar regidories “de pes” que històricament s’han atribuït els homes, com economia, urbanisme o seguretat ciutadana.

fem 2 prat

En la segona taula, sobre l’empoderament de la dona, sobretot en política, va estar moderada per Ariadna Castillo i van intervenir la diputada al Congreso, Marta Rosique i la diputada al Parlament, Jenn Díaz. En ella es van denunciar els micromasclismes que es donen tan al Parlament com al Congreso, tot i que a la cambra catalana la situació ha millorat gràcies a la feina feta durant la presidència de la Carme Forcadell, entre d’altres companyes. El Pla d’igualtat presentat per Esquerra Republicana recull a totes les treballadores de la cambra catalana, les visibles i les invisibles, com poden ser periodistes o personal de neteja.

fem 4 prat

El tancament de la jornada va anar a càrrec d’un concert íntim i proper de Gemma Humet.

Redacció / Fotos: ERC Baix Llobregat-L’Hospitalet

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix