El Govern es va plantejar augmentar en 1.091ha la zona protegida del Delta

Així consta en un mapa que el departament de Territori i Sostenibilitat comandat durant la passada legislatura per Damià Calvet va compartir amb els ajuntaments de la zona

El Govern va plantejar incrementar en 1.091 hectàrees la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, en passar de les actuals 964,86 hectàrees a 2.055,81 hectàrees, en un document anterior al debat públic sobre una eventual ampliació de l'Aeroport, segons apunta l’agència EFE.

Així consta en un mapa que el departament de Territori i Sostenibilitat comandat durant la passada legislatura per Damià Calvet va compartir amb els ajuntaments de la zona. En aquell moment, Calvet es mostrava totalment contrari a una ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat que, segons el planejat per Aena, comportaria envair la llacuna de la Ricarda, al Delta, per allargar en 500 metres la tercera pista.

laguna la ricarda 741x450

Fonts de l'actual conselleria han explicat que l'equip de la nova titular, la republicana Teresa Jordà, encara no ha revisat aquests plans, que en qualsevol cas mai van arribar a considerar-se com a definitius sinó que eren un mer 'document de treball' a analitzar amb els consistoris afectats. Aquest 'document de treball' es va redactar després que la Comissió Europea (CE) urgís Espanya, el passat 18 de febrer, a prendre mesures per protegir el Delta del Llobregat i evitar que prossegueixi la deterioració d'aquesta àrea protegida.

El passat 12 de maig, Espanya va respondre a aquest requeriment amb, entre d'altres, un informe de la Generalitat en el que s'assegurava que es planejava reforçar el Delta i s'afegia que ja es comptava amb 'una proposta científica molt avançada' per ampliar la ZEPA. Tot això és, en qualsevol cas, anterior al debat que han generat els projectes d'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat duts a terme per Aena.

25442711Master

Aquesta operació provocaria la pèrdua de 45 hectàrees del Delta del Llobregat: 27 d'elles són considerades hàbitat d'interès comunitari i, d'aquestes, 12 són hectàrees de caràcter prioritari.

Aena proposa compensar aquestes pèrdues amb 280 noves hectàrees, que se situarien en zones properes però que el gestor aeroportuari hauria d'adquirir, ja que no les té en propietat. Aquestes 280 hectàrees suposarien quintuplicar el total afectat per una eventual ampliació de l'aeroport o multiplicar per deu les hectàrees d'hàbitat d'interès comunitari que es perdrien, però quedarien lluny de les 1.091 hectàrees de més que ja projectava -sense tenir en compte l'ampliació de l'Aeroport- la conselleria de Calvet en la passada legislatura.

Avio sobrevola La Ricarda EFE Alejandro Garcia

Mentrestant, el debat sobre l'ampliació de l'Aeroport segueix en punt mort després que el passat 14 de juny el president de la Generalitat, Pere Aragonès, convoqués una taula institucional sobre la matèria. En aquesta trobada es va acordar donar continuïtat al debat en el marc d'una 'taula tècnica' que encara no s'ha reunit, si bé urgeix prendre una decisió abans del 30 de setembre, data límit en què el Consell de Ministres ha de donar llum verda al Document de Regulació Aeroportuària (DAURA) per al lustre vinent.

La Comissió Europea, per la seva banda, ja ha advertit que una eventual ampliació de l'aeroport que afecti el Delta del Llobregat només serà possible si es respecten dues directives europees, la d'Hàbitats i la d'Aus, ja que aquest espai natural pertany a la xarxa europea Natura 2000.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix