S’incrementa l’oferta del transport públic a partir del 14 d'abril

A l’àrea de Barcelona l’oferta de la majoria de modes de transport, tan ferroviaris com per carretera, oscil·larà entre el 40 i el 65%, amb reforç durant les hores punta i les línies més concorregudes que pot arribar al 70%

Davant la finalització del Reial Decret Llei 10/2020 del Govern de l’Estat, que acaba amb les restriccions de mobilitat en què només es permetia l’activitat dels sectors essencials, i que per tant, es permetrà la mobilitat d’altres sectors econòmics, el transport públic adequarà la seva oferta al previsible creixement de la demanda. 

Captura de pantalla 2020 04 13 a las 12.18.10

Captura de pantalla 2020 04 13 a las 12.18.18

Així, el transport públic de l’àrea de Barcelona recuperarà part de la seva oferta habitual a partir del proper 14 d’abril, dimarts, un cop finalitzada la Setmana Santa. La restricció excepcional de la mobilitat haurà finalitzat, i davant una major afluència al transport públic i, sempre amb l’objectiu de mantenir les mesures de seguretat i de distància entre el passatge, els operadors, en coordinació amb l’ATM de Barcelona, es disposen a tenir una oferta d’entre el 40 i el 65% del valor habitual en dia feiner a partir del proper dimarts, amb reforç que pot arribar al 70% durant les hores punta i a les línies més concorregudes.

l 94 img 7366

El nivell de servei variarà segons els operadors, els horaris i les línies, però en global serà una oferta entorn al 50-60%, un augment en comparació amb les dues darreres setmanes, quan l’oferta ha oscil·lat entre el 33 i el 50%. En general, els grans operadors ferroviaris, TMB, FGC, TRAM i Rodalies, oferiran un 60% del servei, de mitjana, i reforçaran les hores punta i les línies més critiques, que superaran el 65% de l’oferta en algunes franges de la jornada. En l’àmbit dels autobusos,  TMB oferirà un 45% del servei habitual i les línies de gestió indirecta d’AMB, les interurbanes de la Generalitat i les urbanes de l’AMTU funcionaran amb un 50-65% de les seves expedicions.

P161004013

En tot cas, la nova proposta d’augment d’oferta es planteja en la línia de respectar el terç màxim d’ocupació dels vehicles i combois, que es va decretar el 13 de març com a mesura de seguretat i distància del passatge. Segueix vigent la indicació que en estat d’alarma cal evitar els desplaçaments que no siguin per motius inajornables.

Oferta del 60% a la resta del territori

Pel que fa a l’àmbit territorial no adscrit a l’ATM de Barcelona, l’oferta de transport públic interurbà –ferroviari i per carretera– incrementarà la seva oferta fins al 60% a partir de dimarts vinent, 14 d’abril, amb l’objectiu que les persones que han de desplaçar-se obligatòriament, ho puguin fer amb una ocupació màxima d’un terç de la capacitat màxima dels vehicles. En les últimes setmanes, l’oferta s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment, fins assolir una oferta que en la majoria dels casos no ha superat el 50%.

ST BOI FGC 001

Atès que l’oferta es continuarà adaptant a la situació, es recomana a les persones usuàries que consultin els canals d’informació de cada operadora de transport, per a conèixer l’oferta concreta diària.

Recomanacions per als usuaris

Per aquelles persones que a partir de demà s’hagin de desplaçar en transport públic, es fan una sèrie de recomanacions:

  • Evitar utilitzar el transport públic si les persones usuàries es troben malament o pertanyen a un grup de risc. En cap cas, no viatjar si s’ha estat diagnosticat amb coronavirus o si es té té algun símptoma compatible amb la malaltia.
  • Evitar les hores punta, si és possible.
  • Preveure un temps més llarg de l’habitual per a fer els desplaçaments en transport públic ja que hi poden haver limitacions d’accés i controls de seguretat.
  • Portar mascareta mentre s’utilitzi el transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions, parades i passadissos. També són recomanables els guants.
  • Procurar mantenir una distància de seguretat amb les altres persones usuàries del transport públic.
  • Fer una cua ordenada i pacient en els passos d’entrada i de sortida d’estacions ferroviàries i de metro.
  • A les parades d’autobús, fer una cua ordenada deixant l’espai de seguretat entre usuaris. Fer-la recta, sense ocupar tota la vorera.
  • Deixar espai a l’usuari que us precedeix quan es validi el títol.
  • A les estacions, circular per la dreta dels passadissos i deixant espai amb els usuaris que circulen en sentit contrari.
  • A les escales mecàniques i a les cintes transportadores, mantenir una sola fila, sense avançar els que estiguin davant.
  • No omplir els ascensors.
  • A les andanes o a les parades d’autobús, deixar un espai ampli davant les portes i permetre que els usuaris que surten ho puguin fer amb comoditat. Entrar sense aglomerar-se.
  • Mentre s’espera a l’andana l’arribada del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se en tota la seva longitud per a mantenir la màxima separació amb la resta de persones.
  • A l’interior del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se també en tota la longitud del vehicle, mantenint la distància de seguretat amb d’altres usuaris. Procurar no seure davant d’una altra persona, no ocupar el passadís entre seients per a facilitar els desplaçaments i deixar lliure l’accés a les cabines dels maquinistes.
  • En els serveis d’autobús respectar la distància de seguretat, no seure en els seients confrontats si estan ocupats i, en la mesura possible, seure en fileres diferents a les d’altres usuaris. Si s’assoleix l’ocupació màxima, no pujar i esperar el següent.
  • Recordar que els conductors dels autobusos no venen bitllets i que és convenient que tinguin la mínima interacció possible amb els usuaris.
  • En sortir del transport públic, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic.

Redacció / Fotos: AMB-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix