Esparreguera recordarà amb llombardes les víctimes de l’holocaust

A principis d’abril es realitzarà un acte públic per a homenatjar als set esparreguerins que van ser deportats a camps d’extermini nazis

Esparreguera té previst fer un acte públic per homenatjar als set esparreguerins que van ser deportats a camps d’extermini nazis. Un acte que se celebrarà durant la primera quinzena d’abril amb la instal·lació de set llambordes anomenades “Stolpersteine”. Un projecte que neix de la mà de l’artista alemany Gunter Demnig per crear petits monuments en memòria de les víctimes de l’holocaust. Aquestes llambordes es col·locaran davant la casa on van viure els set esparreguerins assassinats o supervivents dels camps d’extermini: tres al carrer Montserrat, una a la plaça de l’Església, una al carrer de les Hortes i dues a Can Sedó.

C3AMnIfWIAAG7vu

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que “l’objectiu final del projecte no és altre que posar nom i cognom, dates, edats i realitats a uns fets que, per la seva horrorosa i extraordinària magnitud i vistos des del prisma de la història, molt sovint acostumem a simplificar o reduir.”

artista llombardes

A finals de 2019, el projecte Stolpersteine va donar llum verda a la proposta esparreguerina i, si tot va com està previst, l’artista Gunter Demning vindrà a Catalunya entre el 7 i l’11 d’abril per instal·lar les llambordes a diferents municipis catalans, entre els quals Esparreguera. Abans però, el ple municipal haurà de tornar a aprovar la participació del municipi al projecte, tal com requereix el Memorial Democràtic de Catalunya. En aquest sentit, Juan Jurado ha apuntat que “espero que tindrem la unanimitat que el projecte es mereix”. El regidor ha assegurat que “és un acte que hem de fer amb una gran responsabilitat i sentiment de transversalitat, més enllà dels pensaments polítics individuals, en la creença i seguretat dels valors que ens uneixen i la repulsa a l’Holocaust.”

04 Stolpersteine vor der Verlegung

Dels set esparreguerins que s’han documentat, quatre van ser assassinats a Gusen, un va ser assassinat a Steyr i dos van ser alliberats del camp de Mauthausen. La historiadora esparreguerina Joana Llordella, que juntament amb la professora Blanca Mampel ha realitzat la recerca històrica, assegura que les llambordes Stolpersteine “són una forma de lluita contra l’oblit”. També ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que s’han posat en contacte amb familiars de les víctimes i l’Amical de Mauthausen i que, com a fons d’informació, s’ha fet servir des de l’arxiu del propi camp al llibre ‘Nit i Boira, els catalans als camps nazis’, que va publicar Montserrat Roig el 1977.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
183

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix