Premi a la plataforma de dades geogràfiques de l’AMB

Les dades abasten des de la xarxa metropolitana de parcs, amb 28.000 arbres registrats, fins als serveis de desenvolupament econòmic, amb prop de 2.500 ofertes de naus, solars i oficines per a empreses

El projecte IDEAMB (infraestructura de dades espacials de l'AMB) ha estat reconegut internacionalment a la Conferència d'Usuaris ESRI a San Diego (Estats Units), dins de la categoria de projectes que mostren un assoliment extraordinari en tecnologia SIG (sistemes d'informació geogràfica). IDEAMB consta d'un conjunt d'eines i seveis que tenen l'objectiu d'organitzar i presentar tota la informació geogràfica reunida per l'AMB en més de 50 anys de treballs cartogràfics i de medició del territori. El reconeixement destaca l'AMB entre milers organitzacions de tot el món en l'ús d'aquest tipus de tecnologies.

Mesura al detall

L'AMB, com a administració pública amb competències sobre la gestió del territori (planificació urbanística, mobilitat, gestió de residus, manteniment d'espais públics, etc.), necessita utilitzar tecnologies de sistemes d'informació geogràfica (SIG), per tal de processar tota la informació geogràfica relacionada que es genera amb aquesta gestió. Així, al llarg dels anys l'AMB ha acumulat un fons d'informació geogràfica de gran valor que, amb la creació de la IDE, es posa a l'abast de la ciutadania i d'altres administracions, tot seguint un conjunt de normes i estàndards regulats per la directiva europea INSPIRE.

ideamb

IDEAMB

La IDEAMB (https://ide.amb.cat) s'ha desenvolupat d'acord amb els criteris marcats per la UE, amb la tecnologia del fabricant ESRI. Disposa de quatre components principals:

· Un catàleg on cercar tots els conjunts d'informació, així com conèixer informació detallada de cadascun, les anomenades metadades, que permeten donar resposta a preguntes com les següents: com s'ha obtingut la informació i per a quina finalitat? S'actualitza? Quin departament la gestiona?

· Un gestor de metadades que permet als diferents responsables catalogar els conjunts d'informació per posar-los a l'abast dels usuaris mitjançant el catàleg.

· Un visor on es mostren gràficament i on es poden descarregar tots aquells conjunts catalogats, tret dels que estan subjectes a alguna restricció legal.

· Uns serveis web que permeten fer servir aquesta informació directament amb programaris SIG, sense haver-la de descarregar.

Trajectòria de dècades

La IDEAMB és la darrera fita de l'AMB en una trajectòria de més de 50 anys treballant la informació geogràfica. Els organismes metropolitans van començar a cartografiar el territori el 1965. Fins aleshores, no existia cap base topogràfica contínua i detallada. En aquestes dècades de treball s'han reunit fins a 70 "paquets de dades", cadascun dels quals pot mostrar-se en forma de mapa, i que abasten múltiples competències de l'AMB. Així, per exemple, a l'inventari de la xarxa de parcs metropolitans, hi ha registrats més de 28.000 exemplars d'arbres de 285 espècies diferents. Un altre exemple, en el terreny de la mobilitat sostenible, són els 730 Km de xarxa pedalable cartografiats. En matèria de desenvolumant econòmic, la IDEAMB inclou prop de 2.500 ofertes de naus solars, locals i oficines a l'àmbit metropolità publicades als principals portals immobiliaris que s'actualitzen periòdicament.

A escala global, l'AMB també disposa d'un mapa topogràfic de tota l'àrea metropolitana a escala 1:1000, el refós de planejament urbanístic de tot el territori, i 16 vols i 6 ortofotografies històriques, realitzades abans del 1992.

Encara que la IDEAMB ha entrat en funcionament recentment, l'AMB ja comptava amb diverses eines prèvies, que actualment utilitzen més de 10.000 usuaris:

Geoportal de planejament (https://geoportalplanejament.amb.cat)

Geoportal de cartografia (https://geoportalcartografia.amb.cat)

Gestió de l'inventari de parcs, platges i espais fluvials (plataforma SmartAMB)

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix