Sant Joan Despí modificarà el PGM per expropiar edificis inacabats

L’ajuntament baixllobregatí els convertirà en 115 habitatges amb protecció oficial

Després d'anys de negociacions, l'Ajuntament de Sant Joan Despí ha iniciat els tràmits que permetran expropiar dos edificis inacabats –només es van arribar a construir les estructures, ni tan sols els tancaments– que es troben entre el carrer Fontsanta i l'avinguda de Barcelona. Ubicats al peu del parc de la Fontsanta, les obres dels dos immobles (un, de planta baixa i 8 pisos, i un altre, de planta baixa i 6 pisos), es van aturar com a conseqüència de la crisi quan els tres propietaris i promotors no van poder continuar endavant amb la construcció –d'habitatges de luxe i oficines– per problemes econòmics. 

Edificis av Barcelona Roda de premsa 1

L'alcalde, Antoni Poveda, i la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Belén García, han presentat avui, en roda de premsa, el procediment que ha endegat l'Ajuntament per recuperar aquests edificis: "Aquest procés que acabem d'iniciar té un clar interès públic que és dotar la ciutat de més habitatge protegit. Tot i els reiterats intents de l'Ajuntament per desbloquejar la situació negociant amb els propietaris ha estat impossible, de fet s'han desentès". Poveda també ha posat de relleu que "finalitzar aquests blocs és també vetllar per la seguretat de la ciutadania perquè uns blocs d'aquest tamany, a mig construir, són perill". Amb la incorporació d'aquests pisos, el Pla d'Habitatge Municipal posaria a l'abast de la ciutadania al voltant de 400 habitatges protegits en els propers anys.

Aprovat en Ple

El 12 de febrer el Ple de l'Ajuntament de Sant Joan Despí va aprovar inicialment per unanimitat una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) que permetrà iniciar el procés d'expropiació d'aquests immobles per convertir-los en habitatge protegit. L'Ajuntament argumenta l'interès públic d'aquesta operació que permetrà guanyar més habitatges protegits per a la ciutat. El sostre màxim de sòl residencial serà d'aproximadament 10.000 metres quadrats que permetrien la construcció d'un total de 115 habitatges amb protecció oficial (VPO). Aquest primer pas obre un procés administratiu que es pot allargar aproximadament un any, fins arribar a l'expropiació que culminarà amb la reconstrucció dels edificis tot dotant la ciutat de més pisos protegits. La previsió és que els pisos puguin estar enllestits en els propers dos anys. L'Ajuntament ha realitzat diferents estudis tècnics per comprovar que l'estructura estigui en bon estat, i els resultats han estat positius, de manera que es podran aprofitar els "esquelets" ja construïts.

De pisos de luxe a habitatge protegit

Les estructures abandonades d'aquests edificis han estat motiu de preocupació per part de l'Ajuntament. Ara, i gràcies a aquesta intervenció, aquesta promoció que es venia com a pisos d'alt standing enmig d'un entorn privilegiat, com és el parc de la Fontsanta, es convertirà en pisos assequibles per a la ciutadania de Sant Joan Despí. Els edificis es van començar a construir l'any 2008, però la crisi va fer que els propietaris desistissin de continuar l'edificació tot abandonant-los. En l'actualitat, un 56% dels drets hipotecaris d'aquests blocs estan en mans de la SAREB, i la resta dels altres dos propietaris. 

DzS1Q4BWkAEEkKq

El procediment que tot just ara s'acaba d'iniciar serà el punt final d'un llarg procés en què l'Ajuntament ha hagut de litigar amb els propietaris des de diferents fronts. En un primer moment, i un cop s'abandona la construcció, a principis de 2011, l'Ajuntament va exigir als propietaris que retiressin una grua de grans dimensions que va quedar abandonada, que acabessin de refer la part de vorera afectada per les obres i que procedissin, per motius de seguretat, al tancament del recinte. Finalment, va ser l'Ajuntament, amb els fons de l'aval d'execució subsidiària, qui es va encarregar de portar a terme aquests treballs per garantir la seguretat. 

Redacció / Fotos: Aj, Sant Joan Despí

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix