Reclamen eliminar les barreres arquitectòniques a Viladecans

El grup municipal d’ERC Viladecans va proposar bonificacions fiscals i tècniques de geolocalització, ja que el municipi no compta amb un Pla d’Accessibilitat Municipal actualitzat, però l’equip de govern va tombar la moció

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans va presentar al Ple de gener una moció per promoure l’accessibilitat a la via pública que incloïa una proposta de bonificació fiscal del 95% en la llicència d’obres per comerços i espais privats que invertissin en la supressió de barreres arquitectòniques. La proposta també plantejava tècniques de geolocalització amb col·laboració ciutadana i de col·lectius afectats per identificar els punts problemàtics a la ciutat.

Els republicans instaven el govern local (PSC+ICV/EUiA) a comprometre un calendari d’execució de millores assumible i progressiu per eliminar les nombroses barreres arquitectòniques que encara hi ha als carrers de Viladecans, especialment en barris com l’Alba-Rosa o l’Eixample. Davant la manca de complicitat dels socis de govern amb el text i la nul·la voluntat de transaccionar la moció, segons els republicans, ERC va recordar que la ciutat no compta amb un Pla d’Accessibilitat Municipal (PAM) actualitzat tal com marca la Llei 13/2014 d’accessibilitat.

Dyp l27WoAIo0IF

La regidora republicana Myriam Moysset va posar com a exemple del desinterès de l’Ajuntament el fet que la Diputació de Barcelona oferís el 2016 la possibilitat de redactar un nou PAM, amb finançament a parts iguals. No obstant, “el consistori es va negar a invertir i es va eliminar la part més costosa, la d'un treball de camp actualitzat. Per suplir aquesta mancança es va acordar que l'Ajuntament facilitaria les dades que ja tenia registrades però que van resultar incompletes, ja que donaven per adaptats molts carrers de l’Eixample on és impossible passar amb un cotxet o una cadira de rodes, per l’estretor de les voreres i perquè hi ha pals de telefonia plantats al mig del pas”. “És una queixa que també han formulat des de la Federació d’Associacions de Veïns de Viladecans i que compartim plenament, ha afegit Moysset.    

Altres compromisos de la mateixa moció d’ERC eren assumir com a pròpies les pautes de gestió per als ens locals que consten en la Guia per determinar els ajustos raonables exigibles amb les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació als establiments d’ús públic, editada per la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya el 2018, o sol·licitar ajuts per a l’accessibilitat als ens locals en el marc del contracte programa que signa anualment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb l’Ajuntament de Viladecans.

Segons l’anuari estadístic municipal, el 2015 a Viladecans hi havia gairebé 5.000 persones (4.924) amb algun tipus de discapacitat reconeguda. Malgrat els esforços en els darrers anys per anivellar voreres i garantir guals adequats a la via pública, encara hi ha molts carrers de Viladecans amb un problema crònic d’accessibilitat, fet que dificulta la mobilitat de les persones amb discapacitat física i visual. Tenint en compte les reivindicacions del col·lectiu d’afectats i de la Federació d’Associacions de Veïns de Viladecans, ERC entén que cal donar un pas més per comprometre actuacions i mesures en ferm.

Els principals beneficiaris d’aquesta iniciativa són les persones amb diversitat funcional amb l’objectiu d’augmentar la seva autonomia personal: en concret, les que pateixen discapacitat física motriu i es desplacen amb cadira de rodes, escúter, bastó, crosses o caminador; el col·lectiu de gent gran davant el progressiu envelliment de la població; les persones amb deficiències visuals; les persones amb sordesa; les persones amb deficiències psíquiques, intel·lectuals o cognitives; i les persones cuidadores.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix