Es presenta la 19a Carxofada de Sant Boi de Llobregat

La festa gastronòmica, que tindrà lloc el 18 de març, és un atractiu turístic a l'entorn metropolità

Avui s'ha presentat la Carxofada de Sant Boi de Llobregat, que tindrà lloc el diumenge 18 de març com a activitat central del Mes de la Carxofa. La carxofa és el producte agrícola més característic d’aquesta localitat de la nostra comarca i del Parc Agrari del Baix Llobregat i un signe d’identitat del municipi. La varietat que s'hi produeix és la que es coneix com a carxofa blanca de Tudela. El clima mediterrani és ideal per a aquest producte pèrquè els terrenys de la zona són molt fèrtils i hi ha poques gelades.

carxofada 6

L'alcaldessa, Lluïsa Moret, ha definit aquesta festa gastronòmica popular com "el símbol de l'estratègia de ciutat per definir el Sant Boi del 2030". Moret ha vinculat la Carxofada amb alguns dels principals actius de l'aposta estratègica de la ciutat per esdevenir una ciutat saludable i sostenible: un entorn natural privilegiat, una gran extensió de terreny al parc agrari, una excel·lent producció agrícola de proximitat i una gastronomia de qualitat i saludable.

carxofa 3

Moret també ha definit la Carxofada com "un instrument d'atracció turística per a les persones de l'entorn metropolità que vulguin venir a gaudir-ne i a visitar una ciutat que està reinventant-se". Unes 1.400 persones de fora de Sant Boi van participar en la darrera edició de l'activitat.

carxofada 4

D¡altra banda, la regidora de Comerç, Turisme i Fires, Elena Amat, ha afirmat que "dues paraules, qualitat i passió, resumeixen la Carxofada i en són el fil conductor". També ha recordat que Sant Boi és el primer municipi productor de carxofa del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Dinovena edició

La 19a Carxofada de Sant Boi tindrà lloc el diumenge 18 de març a la plaça de l'Ajuntament i la rambla de Rafael Casanova, organitzada per l’associació Degusta Sant Boi i l’Ajuntament de Sant Boi amb la col·laboració de la Cooperativa Agrària Santboiana i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

carxofada 5

Els restaurants de l’associació Degusta Sant Boi oferiran aquell dia un menú de degustació gastronòmica. Un representant de l'associació ha presentat a la roda de premsa aquest menú, que estarà format per 5 plats i un postre amb carxofa (preu dels tiquets: 15€; venda anticipada: 12€).

Els plats seran:

-Hummus de carxofa amb oli d’espècies

-Mandonguilles amb sípia i carxofa

-Farcellet de carxofa i verduretes amb salsa Kimchi

-Carxofa a la brasa i calçot confitat del Parc Agrari del Baix Llobregat amb romesco

-Arròs amb calamars i carxofes

-Pa de pessic amb cremós de regalèsia i merenga de carxofa

Al llarg de la Carxofada, de les 10 a les 19 hores, es faran activitats com ara una exhibició i ballada ‘country’, una trobada de puntaires o una masterclass de zumba. Durant tot el dia es podran comprar carxofes de la Cooperativa Agrària Santboiana al punt de venda que estarà situat a la plaça de l’Ajuntament.

Unes 3.000 persones van participar en l’edició de 2017 de la Carxofada (el 45%, de fora de Sant Boi). En aquella ocasió es van servir 1.800 menús (9.000 àpats), per als quals es van utilitzar 1.050 kg de carxofes. Al punt de venda de la Cooperativa Agrària Santboiana es van vendre 1.000 kg més de carxofa.

Altres activitats

Per tercer any consecutiu, la Carxofada de Sant Boi se celebra dintre de la iniciativa Mes de la Carxofa. Una vintena de restaurants i bars de la ciutat inclouran durant tot el mes de març a les seves cartes plats o tapes elaborats amb carxofes de l’entorn. L’entitat SomBici i el restaurant SomBò organitzen per als caps de setmana sortides en bicicleta pel Parc Agrari i visites a pagès amb dinars o tasts de carxofes.

Cooperativa Agrària Santboiana

Els 10 productors associats a la Cooperativa Agrària Santboiana, que treballa per comptar amb una marca pròpia, destinen 60 ha al cultiu de la carxofa i venen a l'entorn de 550.000 kg l'any, principalment a Mercabarna. En el marc d'un nou projecte, actualment es destinen 2 ha de la varietat Symphony per tal de comercialitzar-les a França.

carxofada 2

Carxofa d’Or

El xef santboià Albert Mendiola, Cuiner de l'Any 2017, va rebre durant l’acte, la Carxofa d’Or de Sant Boi de Llobregat. Aquesta distinció reconeix la tasca feta en favor de la carxofa i del producte de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat.

carxofada 7

El cuiner santboià ha dit que "tenim un territori i uns productes excepcionals que hem d'ensenyar, especialment la carxofa" i s'ha compromès a "seguir treballant per portar el nom de Sant Boi arreu". L'alcaldessa, Lluïsa Moret, ha destacat la contribució d'Albert Mendiola a la promoció de "productes saludables i de qualitat" i ha valorat que "podent estar a qualsevol lloc del món, l'Albert ha escollit Sant Boi."

carxofada 8

Anteriorment, havien rebut la Carxofa d'Or el comentarista esportiu Andrés Montes (2008), el periodista Espartac Peran (2012) i el director de la revista Cuina, Josep Sucarrats (2016).

Redacció / Fotos: LPdB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix