Esplugues rebutja el projecte estatal sobre la pobresa energètica

L’Ajuntament ha presentat al·legacions a una regulació que, segons el consistori, desprotegeix el consumidor vulnerable davant les grans empreses elèctriques

L'Ajuntament d'Esplugues va fer arribar ahir al Ministeri d'Energia el seu "rebuig global" i les seves al·legacions al projecte de reial decret que regularà la pobresa energètica. Amb aquest document, Esplugues coincideix amb el posicionament expressat de forma conjunta per Barcelona, Madrid, València, Saragossa, la Corunya, Còrdova, Cadis i Santiago de Compostel·la contra aquesta norma estatal.

El projecte de reial decret que critiquen els ajuntaments defineix quan es pot parlar de consumidor vulnerable (requisits) i estableix les condicions i procediment per sol·licitar la bonificació social i els preus de les tarifes que se li aplicaran, a més de les condicions en les quals no es podrà suspendre el subministrament. Segons els ajuntaments que s'oposen al projecte, amb la nova llei serien les empreses les encarregades de determinar si un cas s'ajusta a la consideració de vulnerable o no. Al mateix temps, s'estableixen dos criteris addicionals no vinculats a la situació econòmica i familiar: que els usuaris siguin atesos pels serveis socials i que sigui una administració autonòmica o local la que es faci càrrec del pagament de la meitat de l'import dels càrrecs pendents.

L'Ajuntament d'Esplugues considera que la nova regulació arriba tard i "s'ha fet d'esquena a les competències de les Comunitats Autònomes" i que "no és acceptable des de la perspectiva de l'Estat social i la protecció al consumidor" perquè agreuja "la debilitat del consumidor vulnerable, estableix criteris aliens a la vulnerabilitat econòmica o energètica, s'aparta de la realitat social de la pobresa a Espanya" i veta l'entrada a PVPC (Precio voluntario para el pequeño consumidor) a les petites empreses comercialitzadores d'energia elèctrica però les obliga a finançar la bonificació social "en clar desavantatge davant les grans empreses".

A favor de les grans companyes

Els municipis consideren que la norma protegirà les grans companyies elèctriques i perjudicarà el consumidor més vulnerable, les petites comercialitzadores d'energia i els mateixos municipis. Així, Esplugues ha reclamat que es respectin les competències de les Comunitats Autònomes i les mesures de protecció contra la pobresa energètica de la Llei catalana del 2015, que protegeixen contra la interrupció del subministrament elèctric per impagament. També recorda que la Llei del sector elèctric vulnera el principi de precaució, un mecanisme que col·loca el consumidor vulnerable al centre del sistema de protecció legal creat per les legislacions autonòmiques. La Llei del sector elèctric, en canvi, protegeix les grans companyies elèctriques.

 Redacció / Foto: Aj. Esplugues de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix