Professionals de Sant Joan de Déu treballaran a camps de refugiats a Grècia

Dotze metges i infermers s’integraran en els equips d’una de les ONG més implantades en camps on viuen més de 12.000 persones, entre les quals hi ha molts nens, i seran més d’una quarantena durant mig any amb torns successius coordinats.

Un total de 44 professionals sanitaris de l’Hospital Clínic i de l’Hospital Sant Joan de Déu prestaran assistència sanitària durant mig any en cinc camps de refugiats situats al nord de Grècia i en altres camps més situats a dues illes gregues. Aquests metges i infermers s’integraran en una de les ONG més implantades al territori i cobriran la necessitats sanitàries bàsiques de més de 12.000 persones, bona part de les quals són infants. En el projecte col·laboren el Departament de Salut i el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, a través de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.

Davant la situació d’emergència social i sanitària de la població refugiada en aquests camps, tots dos centres es van plantejar la necessitat urgent d’establir un programa de cooperació internacional sobre el terreny. L’actuació d’aquests professionals estarà acreditada pel consolat de Grècia i coberta per un conveni de col·laboració desenvolupat per ambdós centres amb la ONG Woman and Health Alliance (WAHA), que actualment treballa en camps de refugiats a Grècia i que té seu a París.

En la presentació del projecte, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que aquest s’explica per la “vocació” dels professionals de la salut de Catalunya, que “cuiden i curen al marge de la recompensa”. El director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, ha afegit que “no ens podem quedar al marge d’una situació excepcional com aquesta”, que respon a la implicació dels seus professionals i que és necessària per la manca d’especialistes sobre el terreny en l’àmbit materno-infantil. Per la seva banda, Vicky Fumadó, metge cooperant de Sant Joan de Déu, ha alertat sobre la situació de vulnerabilitat de molts infants i dones refugiades i ha incidit en la necessitat de “fer actuacions preventives d’higiene, un bon registre sanitari, un pla de vacunes i vetllar pel desenvolupament psico-emocional, cognitiu i nutricional” dels més petits.

Necessitats sanitàries bàsiques

L’actuació directa als camps per part dels professionals es mantindrà durant sis mesos amb torns consecutius d’unes quatre setmanes, de manera que finalment hi participaran 44 cooperants: 32 del Clínic i 12 de Sant Joan de Déu. Tot plegat, per donar assistència sanitària a més de 12.000 persones, el 40% dels quals són nens i nenes (en alguns camps representen el 50%); pel que fa als adults, la majoria són joves o de mitjana edat. Als hospitals barcelonins hi haurà un equip de suport per fer seguiment i mantenir el contacte amb la seu de WAHA a París, mentre que la Direcció general de Cooperació realitza el seguiment i dóna suport al conjunt de cooperants que es troben als camps de refugiats de Grècia.

La primera expedició de cooperants marxarà el primer d’agost cap a alguns dels cinc camps on WAHA té una gran implantació: els del Port de Thessaloniki, Giannitsa, Derveni, Diavata i Vassilika. També està previst actuar en d’altres camps de les illes de Lesbos i de Khios. Els professionals s’integraran en els equips de treball de WAHA, que treballa amb unitats mòbils i amb punts fixes, oferint bàsicament assistència primària i subministrant materials sanitaris.  

Els professionals cooperants internacionals –entre metges i infermers d’urgència, d’UCI’s, de quiròfans i de sales d’hospitalització, psiquiatres, cardiòlegs, anestesistes, llevadores, pediatres i ginecòlegs- atendran les necessitats sanitàries bàsiques d’infants i adults.

En cas dels més petits, entre d’altres, es faran accions preventives higienico-sanitàries per evitar infeccions i epidèmies, s’atendrà nens de risc –amb patologies cròniques com diabetis, asma o cardiopaties-, que tinguin malalties pròpies de la infància –varicel·la o xarampió-, i també en l’àmbit vacunal i de salut buco-dental. Pel que fa a les dones, es farà atenció durant l’embaràs i també en d’altres àmbits, com ara mesures anticonceptives, infeccions gènito-urinàries i infeccions de transmissió sexual.

També s’atendran persones amb malalties cròniques –diabetis, cardiopaties, etc.- bàsicament amb medicació, infeccions gastrointestinals, asma, deshidratació o població encara amb seqüeles de ferides de guerra. De fet, per a tota la població hi haurà atenció psicològica davant l’experiència traumàtica que estan vivint.

Redacció / Foto: Generalitat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
186

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix