Dotze joves vicentins participen en el projecte Tomaliers

L’objectiu és millorar el sabor del tomàquet i alhora impulsa la formació i la recerca participativa en agrobiodiversitat a Sant Vicenç dels Horts.

Un total de dotze joves estudiaran l’adaptació de 100 varietats tradicionals de tomàquet als sòls de Sant Vicenç dels Horts, i seleccionaran les millors varietats pel que fa a les qualitats d’olfacte, gust i tacte, en un projecte de recerca que inclou la participació de consumidors i d’agricultors del municipi. El projecte, anomenat Tomaliers, té com a intenció formar els joves en l’àmbit de l’agronomia, en la recerca i en la comunicació de producte. Els resultats del projecte permetran, d’una banda, donar a conèixer a la societat els valors de l’agrobiodiversitat; de l’altra, promoure les produccions locals de tomàquet.

Aquest projecte innovador busca conjugar aprenentatge i servei; és a dir, que els coneixements d’un curs de formació en agronomia no es quedin al calaix dels alumnes, sinó que generin nous coneixements per la societat. Aquest és el propòsit, des de fa uns mesos, del treball conjunt d’un grup de joves del municipi baixllobregatí i d’investigadors de la Fundació Miquel Agustí impulsors del projecte Tomaliers, on hi prima la participació i l’actitud activa respecte a la formació, a la recerca i a la comunicació.

El projecte s’estructura entorn un cultiu de tomàquet que es porta a terme en una finca, cedida per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, d’acord amb les tècniques de l’agricultura ecològica. D’acord amb les diferents etapes del cicle de cultiu, els investigadors van aportant als alumnes els coneixements necessaris per tal que puguin interpretar les fases de desenvolupament de la tomaquera (sembra, creixement vegetatiu, floració, fructificació, recol·lecció i producció de llavor) i aprendre les eines agronòmiques necessàries per a la gestió del cultiu (fertilització, control de plagues i malalties, operacions culturals, irrigació). L’aprenentatge es desenvolupa de manera activa, adaptant els continguts tant a les inquietuds de l’alumnat com als seus coneixements previs.

Utilitat del projecte

La finalitat primera del projecte és, a través d’aquesta estratègia d’aprenentatge i servei en l’àrea de l’agricultura, promoure la motivació per la formació en els participants, i generar dinàmiques positives amb un entorn productiu i laboral. Cal fer esment que, segons les valoracions del propi professorat, es tracta de joves amb una elevada capacitat de treball i per assolir nous coneixements, els quals estan aprenent dinàmiques de treball en grup que afavoreixin la seva inserció laboral. El cultiu experimental servirà per avaluar l’adaptació d’un centenar de varietats tradicionals catalanes als diferents sòls del municipi.

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
188

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix