Busquen una solució per l’augment del porc senglar a Collserola

Veïns, caçadors, ambientalistes i administracions públiques dissenyaran conjuntament accions per reduir els conflictes

El Govern ha proposat per primera vegada a l’entorn metropolità un nou model de governança basada en la implicació dels principals actors afectats: ajuntaments, veïns, entitats ambientalistes, defensores dels animals i agràries i societats de caçadors. Aquest octubre es van iniciar les primeres taules participatives on s’asseuran els diferents representants. La Taula del Senglar a Collserola s’inclou en el Pla de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 que pretén reduir les poblacions de senglar en els diferents entorns. Asseure’s, debatre i decidir accions conjuntes per fer front a la problemàtica que originen aquests animals a la zona metropolitana de Barcelona. Per primer vegada, es disposarà d’un nou model de governança entre administracions i entitats per impulsar accions concretes i aconseguir reduir els conflictes que generen. Aquesta nova manera de fer s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

repor 1

Can Coll

Can Coll, un Centre d’Educació Ambiental del Parc de Collserola, ubicat a Cerdanyola del Vallès, va acollir l’inici d’un nou projecte. L’objectiu és que en les reunions i debats s’aboquin les opinions des de les diferents mirades i sensibilitats sobre com fer front i equilibrar les poblacions de senglars, però també revisar i ampliar les mesures existents. Es tracta de no dependre exclusivament de les mesures de control com ara la caça i sumar-hi altres accions que de manera coordinada aportin una reducció de la presència de senglars a les zones urbanes. La finalitat d’aquesta Taula és crear un espai de diàleg constructiu entre tots els actors involucrats i treballar plegats en la gestió sostenible d’aquestes poblacions en un marc de cogestió. Aquest és un model de governança que va de baix a dalt, és transversal i fomenta la corresponsabilitat de tots els actors. De fet, en els últims anys, ja s’han creat òrgans similars per fer front a la problemàtica del conill a Lleida, el senglar a Girona, el cabirol a Tarragona o un d’específic per minimitzar els danys que la fauna cinegètica origina a la vinya. Ara, amb la creació de la Taula del Senglar de Collserola, la Generalitat reuneix per primera vegada diferents actors, però no només per debatre sinó per modular i dissenyar les accions més adequades.

repor 3

A l’entorn urbà

La problemàtica del senglar a l’àrea metropolitana de Barcelona és molt diferent que a la resta del país on els danys principals que generen es concentren a l’agricultura. L’entorn urbà amb jardins, refugis a zones verdes on no es pot caçar i disponibilitat de menjar ha esdevingut un atractiu per a la fauna salvatge. Aquesta situació es replica també a zones com el Maresme o el Vallès.

senglarsparc

Els danys al voltant de les ciutats es concentren principalment en accidents de trànsit, atacs directes a persones amb ferits, danys econòmics a mobiliari urbà i jardins públics o transmissió de malalties. Els senglars han canviat el comportament i podem parlar de dues poblacions ben diferenciades: un senglar salvatge i un senglar habituat que ha perdut la por a les persones en poques generacions. Són animals socials, gregaris, on els joves han vist les mares menjar dels contenidors i que no tenen por de la gent. El massís de Collserola, envoltat de ciutats densament poblades, constitueix un hàbitat natural amb condicions molt adequades per a aquesta espècie, cosa que els ha permès també aprofitar les situacions en les ciutats i pobles que l’envolten. Des de finals del segle passat, la presència de senglars a Collserola s’ha incrementat com a la resta del país i la presència als carrers de ciutats com ara Barcelona s’ha fet comuna. Tot i les mesures de conscienciació als ciutadans i veïns per evitar donar menjar als senglars i els canvis introduïts en el disseny de la recollida de la brossa i dels contenidors, la presència de senglars a les zones urbanes requereix mesures de control per extreure aquests exemplars i reduir-ne la presència.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix