La Festa Major de Viladecans, més inclusiva, igualitària i comunitària

Començarà el dijous 7 de setembre amb el pregó, que enguany anirà a càrrec d’Álex Cañada, cuiner i participant del programa Masterchef i comptarà amb una cinquantena d’activitats on la música tindrà un paper molt destacat

L’alcalde Carles Ruiz, la tinenta d’alcalde de Sostenibilitat Social i Serveis a la Ciutadania. Olga Morales, i el duelista final de Masterchef i pregoner Álex Cañada van presentar, al museu de Viladecans, la programació de la Festa Major d’Estiu, que se celebrarà entre els dies 7 i 10 de setembre. Cultura popular, música, activitats infantils i esports es tornaran a donar la mà en els espais més emblemàtics de la ciutat, com la plaça de la Vila, els jardins de Magdalena Modolell, el parc de la Marina o el parc del Torrent Ballester.

Enguany, la Festa Major ha comptat més que mai amb la participació de les entitats, que  han treballat intensament col·laborant en l’organització de les activitats. Des de l’Ajuntament també s’ha treballat per aconseguir una festa igualitària, organitzant per exemple el festival Ocellets amb actuacions exclusivament d’artistes femenines. Aquest festival vol deixar constància de les desigualtats en la indústria musical entre homes i dones i ha apostat per un cartell íntegrament femení. A més, es vetllarà perquè la Festa estigui lliure de masclisme i LGTBI-fòbia amb la instal·lació d’un punt lila al Parc de la Marina i punts de suport a les guinguetes-bar del recinte firal, per denunciar qualsevol comportament inadequat.

Diferents iniciatives d’inclusió

D’altra banda, aquest any la Festa Major arribarà a tota la ciutadania amb una sèrie de mesures per fer-la més inclusiva incloses en el programa municipal Viladecans em cuida. Els principals escenaris de la festa comptaran amb espais reservats en els grans actes per a persones amb mobilitat reduïda, s’utilitzarà el llenguatge dels signes en el pregó i en diverses activitats infantils i es destinaran mesures puntuals per apaivagar sorolls estridents i llums a la fira d’atraccions per fer-la més accessible a persones amb trastorns com l’espectre autista.

festa major 2023 text i imatge 2

També s’ha tingut en compte a les persones grans que no es poden desplaçar i es troben a l’hospital o a residències. L’Ajuntament ha programat per primera vegada actuacions musicals en aquests equipaments. Carles Ruiz ha volgut destacar precisament que sigui una festa pensada perquè la puguin gaudir totes les persones i ha dit que “és una Festa Major que té com a element singular i que cal destacar que sigui inclusiva, no només amb la possibilitat que tota la gent participi en la festa sinó portar la festa a aquelles persones que no poden assistir-hi.”

actes dagenda 11 4

Una programació variada i per a tots els públics

Tota Festa Major té una benvinguda i un pregoner que dona el tret de sortida a la Festa. En aquesta ocasió, serà el cuiner i duelista final de MasterChef 11, Álex Cañada, la persona encarregada de donar el pregó i convidar a tots els viladecanencs i viladecanenques a gaudir de la festa. Serà a les 20 hores a la plaça de la Vila. Álex ha dit que Viladecans i la seva família li han ensenyat el que és el treball i l’esforç: “Això m’ha ajudat a formar-me i seguir creixent i seguit treballant en el que m’agrada, la cuina. La vida és treball i si no hagués nascut aquí no seria com sóc i no sabria el que costen les coses”.

La benvinguda a la Festa Major es completarà amb l’Espavilada del Mamut, amb la Colla del Mamut, i el tast del tradicional Mojito 0,0 de la celebració, als jardins de Magdalena Modolell. A les 22 hores, tindrà lloc el castell de focs artificials al parc de la Marina.

mamut

Les famílies amb nens petits no tindran temps per avorrir-se amb tot el que s'ha preparat al parc de Can Xic amb la Festa Xica. Jocs, tallers i espectacles animaran la festa, a banda de la fira d’atraccions. Hi hauran jocs inclusius i l’espectacle Womagis s’interpretarà també en llengua de signes catalana.

La música omplirà de ritme les nits de Festa Major i ho farà amb concerts a diferents espais. Un cop més, el parc de la Marina serà el centre de les activitats pensades per a joves, com és el cas del festival Amalgama. I, a més, també acollirà el gran concert de Festa Major, aquest any a càrrec del grup català del moment, The Tyets. Els dos cantants del Maresme posaran a ballar tothom amb les seves cançons alegres i fresques, com la que s’ha convertit en l’himne d’aquest estiu a ràdios i festes, Coti x Coti.

The Tyets

Dos dels concerts més destacats de la programació d’enguany tindran lloc al Torrent Ballester. Hi actuaran la banda mítica de pop-rock Seguridad Social, de la qual tenim guardades al cap un munt de cançons, i Diana Navarro, una de les veus de la cobla espanyola més reconegudes i commovedores, amb una carrera musical de vint anys als escenaris i vuit discos. Al mateix espai també s'han programat grups de versions i orquestres.

diana navarro k5bB U203588242437BnH 660x371Diario Sur

Un altre escenari musical se situa als jardins de Magdalena Modolell amb el Festival Ocellets, una cita amb artistes alternatius que ens donaran a conèixer les seves creacions musicals. Enguany, per primera vegada, el festival aposta per un programa íntegrament femení per reivindicar el talent d’artistes emergents, ja que les dones representen només el 30% de la indústria i la bretxa salarial se situa per sobre del 20%. Olga Morales, tinenta d’alcalde de Serveis d’Acció Comunitària, ha volgut destacar el pes d’aquest festival i ha assegurat que “trobarem les veus que estan sonant ara al panorama del pop espanyol i que d’aquí a uns anys estaran a grans cartells. També aprofitarem l’espai per reivindicar el paper de la dona a la música.”

4236 sergi estella

També les entitats populars tindran un gran protagonisme. No faltaran els correfocs, els castellers i els grallers, entre d’altres, encara que la Mamullada no se celebrarà aquest any a causa de la sequera. A més, els clubs esportius se sumen un any més a la cita. Hi haurà  tornejos de bàdminton, bàsquet o bitlles, una festa de beisbol i softbol amb partits, espectacle de ball i inflables pels més petits i com no, la tradicional Cursa Popular de Festa Major.

5 22

Nova proposta museística a Ca n’Amat

Coincidint amb la Festa Major, el museu de Viladecans presenta la seva nova proposta museística. Un projecte modern i atractiu per a totes les edats que oferirà, a banda de coneixement, tota una experiència sensorial i vivencial als seus visitants. En aquest sentit, ha aprofitat les possibilitats que brinda la tecnologia i s’ha reformat per oferir una proposta estable per al públic, que incorpora novetats engrescadores. D’una banda, un audiovisual immersiu que repassa tota la història local i del qual han pogut gaudir tots els periodistes presents a la roda de premsa. De l’altra, un recorregut interactiu sobre la vida dels veïns i veïnes de Viladecans i, per extensió, del delta del Llobregat, al segle XIX. Tothom que ho desitgi podrà visitar el museu els dies 9, 10 i 11 de setembre prèvia inscripció al telèfon 93 519 08 09 o a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

canamat 2

Tota la programació de la Festa Major d’Estiu, a: www.viladecans.cat/festamajor.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix