El TSJC es pronuncia sobre el recurs de l'IBI de 2014 a Sant Feliu

La sentència del TSJC reconeix que la modificació de l’impost municipal s'hauria d'haver fet abans d'aquesta data establerta per la normativa, i ara el consistori presentarà recurs de cassació davant dels tribunals.

El dimarts 12 de maig de 2015, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va comunicar a l'Ajuntament de Sant Feiu de Llobregat la sentència en relació al recurs sobre l'Impost de Béns Immobles (IBI) que van presentar al 2014 els regidors i regidores del PSC. En la seva resolució, que no és ferma, el TSJC afirma que la data de publicació de l'aprovació de la modificació de l'IBI per al 2014 va ser posterior a l'establerta per la normativa, però no estableix que el consistori municipal hagi de retornar cap import de l'IBI del 2014.

El recurs del PSC es basava en què la data d'aprovació del tipus d'IBI de 2014 (ple d'11 d'abril de 2014) era posterior a la data que estableix la Llei d'Hisendes Locals (1 de març). La sentència del TSJC reconeix que la modificació de l'IBI s'hauria d'haver fet abans d'aquesta data. En aquest sentit, a l'informe de fiscalització del ple en què es va aprovar la modificació no constava cap reparament de la Intervenció. L'informe jurídic sí que establia, però, que la normativa d'hisendes locals i d'estabilitat pressupostària permetien diferents interpretacions.

L'Ajuntament de Sant Feliu vol recordar que la data d'aprovació de la modificació de l'IBI va ser motivada per:

  • Fins al 26 de desembre de 2013 l'Ajuntament no va confirmar la modificació en els valors cadastrals, que es va aprovar als Pressupostos Generals de l'Estat.
  • A finals de 2012 i fins a finals de 2013 es van produir tot un seguit de reformes legals, entre elles la LRSAL, que obligava als ajuntaments a complir tot un seguit de requisits econòmics, que comportaven actuacions obligatòries per als ajuntaments, entre elles la de pujar l'IBI en cas de tenir una liquidació del pressupost de 2013 amb dèficit.
  • A causa de tenir un dèficit de 2,2 milions d'euros a desembre de 2011, l'Ajuntament va haver d'elaborar un Pla de Sanejament 2012-2015. Aquest Pla obligava a l'Ajuntament a tenir uns ingressos per l'IBI en el 2014 que no fossin inferiors al 2013; la qual cosa hauria suposat un IBI més alt i l'equip de govern ho va voler evitar. Això es va aconseguir amb una liquidació positiva dels comptes municipals a finals de 2013, uns comptes que no es van poder aprovar fins al febrer de 2014.
  • Amb totes aquestes circumstàncies, entre febrer i abril de 2014 l'Ajuntament va anar complint tots els terminis d'aprovació per ple, adoptant els acords que han permès una reducció de l'IBI en el 2014 del 0,51%.  

Donat que l'equip de govern continua convençut que les raons per les quals el tipus d'IBI es va aprovar amb aquest calendari estan justificades, l'Ajuntament de Sant Feliu presentarà recurs de cassació davants dels tribunals.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix