ERC-Gavà reclama el manteniment del patrimoni local

Els republicans demanen catalogar i protegir els elements que van sobreviure de la destrucció de la capella ornamentada on hi havia l’actual residència de la gent gran San Lorenzo, de gran valor artístic

ERC-Gavà té previst presentar al proper Ple de novembre una proposta per catalogar i protegir, mitjançant la declaració de Bé cultural d'interès local (Bcil), els elements que han sobreviscut a la destrucció de la capella ornamentada que hi havia a l'actual residència per a gent gran San Lorenzo, al barri d'Àngela Roca, antic convent de les germanes de l'Assumpció.

Aquest conjunt patrimonial, de gran valor artístic, va ser creat el 1968 de forma conjunta per l'arquitecte Joan Barangé, el pintor Josep Maria Mejan i l'escultor Josep Maria Subirachs. Constava d'una vidriera acolorida, un espai diàfan emmarcat per un embigat de ferro, un sostre enrajolat i uns elements d'altar, sagrari i ambó de disseny que, juntament amb l'escultura del sant crist, constituïa una obra molt singular i un referent a nivell nacional i europeu dins de l'avantguardisme.

Destruïda amb autorització municipal

Segons s'ha descobert recentment, la capella va ser destruïda entre els anys 2006 i 2010 a causa d'unes obres de reforma interna de la residència, que van comptar amb l'autorització municipal. Una “aberració cultural”, denunciada per ERC al Ple del passat febrer, que ha estat divulgada aquests dies a la premsa nacional arran de la denúncia publica feta per Judit Subirachs, filla de l'escultor.

ERC recorda que, en tant que estem parlant de la destrucció d'una obra d'art, potser hi poden haver responsabilitats de caire penal, atès que s'ha violat el dret de tot artista al respecte a les seves creacions.

Darrerament, gràcies a membres de l'Associació d'Amics del Museu de Gavà, s'ha localitzat el Crist de Subirachs, que va sobreviure a la destrucció, així com el sagrari, que no va poder ser arrencat del lloc on estava. La vidriera, en canvi, va ser totalment destruïda, així com els elements del mobiliari litúrgic (altar, ambó, bancades, etc).

Davant d’aquesta situació, els republicans insten el govern local a catalogar i protegir aquests elements i a intervenir entre els propietaris actuals de l'immoble i els artistes i els seus hereus i representants, que han vist destruïda la seva obra, per aconseguir una restitució de les parts malmeses. O, si més no, una posada en valor, de forma contextualitzada, del patrimoni que ha sobreviscut.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix