Municipis de més de 20.000 habitants hauran d’implantar la ZBE

Ho hauran d’aplicar abans que acabí l’any 2025 per millorar la qualitat de l’aire

Els municipis de més de 20.000 habitants hauran d'implantar una zona de baixes emissions (ZBE) abans que acabi el 2025 per millorar la qualitat de l'aire, segons l'acord que han aconseguit la Generalitat, ajuntaments, diputacions, gestors d'infraestructures i entitats. La llei estatal hi obliga els municipis de més de 50.000 habitants abans del 2023, però a Catalunya s'ampliarà a municipis amb menys població. L'acord signat implica crear un model comú general que sigui adaptable i aplicable a les característiques de cada municipi.

svh zbe

Sant Vicenç dels Horts

castelldefels visitar castillo panorama mar zbe viajares.zbe bona

Castelldefels

Les ZBE dels municipis adherits a l'acord definiran una tipologia de vehicles restringits amb l'exemple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona com a referència. En el model comú es vol promoure la velocitat màxima de 30 km/h en les zones urbanes que comparteixin habitualment persones i vehicles. També garantir que els combustibles sòlids com la biomassa es facin servir de manera que generin el mínim de partícules de contaminació.

zbe rondas barcelona todo lo que debes saber 201960988 1569004776 3

15964843535430

Els municipis que subscriuen l'acord incrementaran l'oferta de transport públic col·lectiu i es facilitarà l'accés del mateix a les grans ciutats amb carrils per a autobusos, com ja s'ha planificat per la C-31 i la B-23 en direcció a Barcelona. En matèria de transport de mercaderies, l'acord també contempla fomentar el petit comerç per evitar desplaçaments, i estudiar mecanismes fiscals per fomentar una distribució 'més sostenible' del comerç en línia.

2010 ampliacio aeroportjpg

El port de Barcelona i l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat s'han compromès al fet que el 100% del seu consum energètic provingui d'energia elèctrica de fonts renovables i a impulsar l'electrificació de les instal·lacions. També a adoptar mesures tècniques perquè els vaixells i avions redueixin les emissions, com, per exemple, instal·lar endolls elèctrics per a tots els vaixells atracats.

Els signants s'han compromès també a haver reduït el 2025 un mínim del 15% les emissions d'òxid de nitrogen i de partícules en suspensió prenent amb referència els nivells del 2019.

“Acordem fer un pas endavant i assumim el compromís de treballar per a la implantació de ZBE a tots els municipis de Catalunya de més de 20.000 habitants abans d'acabar l'any 2025”, resa l'acord per a la qualitat de l'aire de Catalunya, que s'ha signat aquest divendres al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Els municipis afectats al Baix Llobregat són: Cornellà, Sant Boi, Castelldefels, Viladecans, El Prat, Gavà, Esplugues, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Martorell, Sant Vicenç dels Horts, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei, Olesa de Montserrat i Esparreguera. La llista podria variar  d'aquí al 2025 si hi ha moviments demogràfics significatius.

esparreguera zbe

Esparreguera

barrioresidencial sjd zbe

Sant Joan Despí

A més dels 67 municipis, també subscriuen l'acord les diputacions de les quatre províncies catalanes, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, els ports autònoms de Tarragona i Barcelona i els gestionats per la Generalitat, l'Aeroport del Prat, la patronal PIMEC i els sindicats UGT i CCOO.

Desactivació de l’avís preventiu

D’altra banda, avui, 18 de març del 2022, l'AMB ha desactivat la fase d'avís preventiu per partícules (PM10) del seu Protocol d'actuació per episodis ambientals d'elevada contaminació atmosfèrica. La fase d'avís preventiu es va activar el passat dia 16 de març del 2022, quan quatre estacions de la XVPCA, dues d'elles a l'àrea metropolitana de Barcelona, van superar el valor de 50 µg/m3 de PM10 de mitjana en una hora a causa d'una intrusió de pols sahariana, i la previsió a 24 hores no indicava una millora en els nivells.

Redacció / Fotos: Ajuntaments-Arxiu-AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
620

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix