Es presenta el projecte de restauració de la Riera de Vallvidrera a Molins

L’objectiu és el seu arranjament en el seu curs baix, entre la masia de Can Rabella i el riu Llobregat

Les obres i actuacions previstes al projecte segueixen les pautes indicades en el document de directrius i criteris paisatgístics del sector oest del terme municipal de Molins de Rei, al voltant de Can Rabella i el riu Llobregat de 2011, aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Molins de Rei el 30 de març de 2011. El tram comprès al projecte té una longitud de 1.607 metres i la superfície considerada com a àmbit del projecte és de 63,37 ha. L’àmbit respon al  tram baix de la riera, els espais lliures propers que hi estan vinculats, els equipaments comunitaris en contacte i els espais agraris i forestals que formen part dels vessants o conques tributàries de la riera.

El projecte té per objectiu protegir la fauna i els recursos naturals, promovent l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitant contra la desertificació, detenint i invertint la degradació de les terres i frenant la perduda de la diversitat biològica.

El pressupost d’execució material és d’un total de 373.510,84 € i el pressupost per contracte de les obres, IVA inclòs, ascendeix a la quantitat de 537.818,26 €. Al marge, es preveu un pla de manteniment per garantir la consolidació de les actuacions que es realitzin. L’actuació té una previsió temporal d’execució de quinze setmanes, que ha de coincidir amb els mesos de novembre del 2022 al febrer del 2023 per tal d’evitar l’època de nidificació i l’època de crescudes de la riera.

Així mateix, el projecte que  es presenta inclou criteris i directrius com la recuperació de la funcionalitat ecològica de la riera que connectarà la serra de Collserola i el riu Llobregat; actuacions als marges de la riera; el reconeixement de l’agricultura com a element conformador i identitari del paisatge de la vall per tal que es faciliti la permanència dels cultius existents, es recuperin camps abandonats i s’implementi una gestió d’agricultura en custòdia, especialment en els sòls públics presents; la millora de la qualitat paisatgística del conjunt, compatibilitzant l’ús social amb el productiu i natural i també; les mesures per integrar millor els assentaments industrials, les infraestructures i els serveis que travessen i voregen la vall.

D’altra banda i amb relació a l’àmbit i l’entorn immediat de la riera de Vallvidrera, els objectius principals són el fomentar i millorar la diversitat, la regeneració, l’estructura i la composició de la vegetació de ribera; eliminar la vegetació que suposa un obstacle perquè desguassi correctament l’aigua i així garantir el manteniment de la dinàmica fluvial i també; preservar i potenciar els elements vegetals autòctons enfront dels introduïts i/o al·lòctons.

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, va destacar que posem en marxa l’actuació definitiva per a la recuperació i preservació de la riera de Vallvidrera al seu tram baix, fet que farà que Molins de Rei guanyi un eix verd i de gaudi per als molinencs i les molinenques, el qual s’engloba dins de l’estratègia global de recuperació dels entorns naturals”. A més, va assenyalar que és un compromís d’aquest govern que es farà realitat durant el primer trimestre del 2023 i permetrà a Molins de Rei guanyar més de 100.000 m2 d’espai verd i de sòl públic.”.

El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, va constatar que amb la recuperació de la riera de Vallvidrera protegim el medi ambient i potenciem Molins de Rei com a vila verda”. A més, va voler afegir que aquesta actuació exemplifica la manera de fer d’aquest govern, amb inversions ajustades amb el màxim retorn social i mediambiental possible.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix