Els mercats municipals diuen adeu als plàstics d’un sol ús

La Diputació de Barcelona ha iniciat una campanya per reduir el seu consum en tres mercats entre els quals es troba el de la Constitució de Viladecans

La Diputació de Barcelona posa en marxa des d’aquest divendres 29 d’octubre un projecte per reduir el consum de plàstic d’un sol ús als mercats municipals de la província. La campanya , que s’ha presentat aquest migdia al Mercat Municipal de Rubí amb el lema “Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús!”, es posa en marxa com a prova pilot a tres mercats municipals de la província amb l’objectiu d’impulsar la sostenibilitat i reduir els residus de plàstics, especialment els d’un sol ús, mitjançant accions que fomentin la participació ciutadana i que involucrin els clients i els paradistes. 

bosses palstic 5

En concret, el projecte es va posar en marxa el passat divendres, 29 d’octubre al mercat Municipal de Rubí; el 5 de novembre, al Mercat Puigmercadal de Manresa; i el 23 de novembre, al Mercat de la Constitució de Viladecans.

Consum responsable i sostenible

La campanya vol impulsar un model de comerç sostenible que comporti un consum responsable i sostenible als mercats municipals, situant-los com a agents de cohesió social i desenvolupament sostenible. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona col·labora amb els ajuntaments de la província per fomentar la sostenibilitat en els mercats municipals. Actualment, la província de Barcelona compta amb 93 mercats municipals.

bosses plastic 3

Accions de la campanya

Les accions de la campanya impliquen tant als paradistes com a la ciutadania d’una manera directa.

  • Es repartiran cartells (amb consignes alternatives a l’ús del plàstic) als paradistes perquè els disposin entre els productes. També es repartiran xapes identificatives de la campanya entre els paradistes.
  • Els paradistes donaran un passaport a cada persona que compri, que contindrà alguns consells i deu caselles que caldrà segellar. Per cada compra que es faci amb un envàs o bossa reutilitzable, s’aconseguirà un segell. És a dir, si el client fa servir el carro o el cabàs o bé porta els seus túpers, carmanyoles o bosses reutilitzables per a la fruita, verdura, llegum, carn o peix, etc, el paradista segellarà una casella. Quan s’aconsegueixin 10 segells, s’obtindrà una bossa de reixeta, que servirà per seguir fent les compres de forma sostenible.
  • En grups reduïts, i prèvia formació a l’institut, els estudiants donaran a conèixer la campanya i els motius pels quals és necessari deixar d’utilitzar plàstics d’un sol ús i participaran en l’anàlisi posterior de les dades recollides. Se’ls proporcionarà un dispensador de passaports i xapes d’identificació.

Per què hem de dir “adeu”?

El plàstic d’un sol ús té greus impactes sobre la salut i el medi ambient. Cada any se’n fabriquen al món més de 300 milions de tones i només se’n recicla un 10%. La resta acaba als abocadors, s’escampa a la natura o es converteix en microplàstics, que s’incorporaren a la cadena alimentària i poden provocar afectacions hormonals, neurològiques i oncològiques.

bosses plastic 4

El consum humà genera diàriament grans quantitats de plàstics d’un sol ús, que triguen centenars o milers d’anys en degradar-se. Gran part d'aquests residus acaben al medi natural, al mar o, en el millor dels casos, en abocadors, ja que molts no es poden reciclar, i alliberen substàncies tòxiques al medi. Tot això té uns costos ambientals i econòmics enormes.

Des de l’inici de la seva comercialització, a mitjan segle XX, s’han fabricat uns 8.300 milions de tones de plàstic a tot el món. Es calcula que el 2050 al mar hi haurà més residus plàstics que peixos, aproximadament 1.000 milions de tones. Cada any acaben als oceans vuit milions de tones de residus plàstics, amb els quals es podria cobrir 15 vegades la superfície de Barcelona.

El 50% dels plàstics es produeixen a l’Àsia, principalment a la Xina. Espanya és el quart país de la Unió Europea amb més demanda de plàstics. Pràcticament, la meitat de tot el plàstic produït actualment és per a finalitats d'un sol ús. Això inclou ampolles, envasos d'aliments, bosses, etc., dels quals podríem prescindir, i optar per alternatives reutilitzables i fetes amb materials que respectin el medi ambient.

El Parlament Europeu va aprovar la prohibició dels plàstics d’un sol ús a partir del juliol de 2021, segons la directiva (UE) 2019/904 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juny de 2019, relativa  a la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient. Aquesta normativa insta els estats membres a adoptar mesures per a la reducció de residus plàstics, incentivant i fomentant els productes d’usos múltiples i produïts amb materials reutilitzables i reciclables.

Redacció / Fotos: Arxiu-Diputació Barcelona

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
188

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix