Més de 300 persones participen en l’acció La línia vermella

Van marcar amb una cadena humana el límit del corredor natural Garraf/Delta a la zona del Pla de Ponent i “evitar la seva destrucció”

Al terme municipal de Gavà està previst que es dugui a terme el projecte urbanístic de promoció d’habitatge més important de Catalunya. Es tracta  del Pla de Ponent, una superfície de 186 hectàrees entre els nuclis urbans de Gavà i de Castelldefels al voltant de la riera dels Canyars, que actualment ha esdevingut el darrer espai natural no construït entre el parc d’El Garraf i la zona del parc agrari del delta.

E4Wq kWYAEsIzc

La construcció dels 4.800 habitatges, equipaments, carreteres i vials suposaria, segons diverses plataformes ecologistes, una afectació al medi ambient que destruiria el darrer corredor natural entre la zona del parc del Garraf i el delta del Llobregat. Aquest projecte també suposaria la pèrdua de més de 40 hectàries de cultius.

pla gava 2

L’acció de protesta duta a terme ha volgut marcar el límit a partir del qual l’afectació al medi ambient seria irreversible. Durant tot el cap de setmana, la Plataforma ciutadana Aturem el Pla de Ponent va dur a terme una acampada amb 32 tendes que va ocupar una de les parcel·les que podria urbanitzar-se immediatament. Més de 500 persones van participar dels tallers i xerrades durant el cap de setmana sobre temes mediambientals.

pla ponent 3

Un creixement de 12.000 habitants

El desenvolupament del projecte implicaria que la població de la ciutat es dispararia ràpidament, creixent més d'un 25% en pocs anys respecte de la població actual de 47.000 habitants. “El projecte, per tant, no es fa per necessitats internes de Gavà sinó dins d'una lògica metropolitana, contràriament al que ve afirmant l'alcaldessa, Raquel Sánchez. Perquè la realitat és que el municipi de Gavà disposa de llocs alternatius per garantir el creixement del parc d'habitatges (privats i de lloguer social) sense posar en perill els espais naturals, per exemple la zona de la fàbrica Roca, on actualment s'estudia un canvi d'usos per a poder ser zona residencial. Aquests indrets alternatius no suposen cap impacte ambiental alhora que satisfarien les necessitats d'habitatge de la ciutat”, explica la plataforma.

pla pionent 4

Al mateix temps, aquest pla suposaria “un increment de la mobilitat amb augment de trànsit privat en uns municipis que ja de per si estan molt congestionats. L'arribada dels nous habitats suposaria l'increment d'entre 7.000 i 10.000 nous vehicles que tindrien un ús intensiu perquè no hi ha prevista cap línia o estació de ferrocarril nova a curt ni mig termini.”

pla ponent 5

Especulació urbanística

La plataforma ciutadana denuncia també que darrere del pla de Ponent hi ha “una llarga  història de més de vint anys d'especulació urbanística i manca de transparència”: inicialment va ser promogut per Vertix (propietat de Felip Massot)  i Procam i finalment ha estat adquirit a la SAREB per un fons voltor amb seu a Luxemburg, Kronos Investment. Es desconeix l’import de totes aquestes transaccions.

pla gava 1

Finalment  la plataforma ciutadana també denuncia “la total complicitat de l’Ajuntament de Gavà i l’alcaldessa que amb recursos públics promouen activament la urbanització que beneficiarà els interessos provats de Kronos.”

Redacció / Foto: Plataforma Aturem el Pla de Ponent

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix