Municipalització de la gestió de l’energia de l’abocador del Garraf

L'empresa pública TERSA gestionarà l'energia obtinguda del biogàs del dipòsit controlat de la Vall d'en Joan

El consell d'administració de TERSA, empresa pública participada per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, va acordar aquesta setmana que l'empresa s'encarregarà, a partir del gener del 2018, de gestionar l'energia produïda a l'abocador clausurat del Garraf. La nova comercialitzadora pública d'energia verda es responsabilitzarà de la desgasificació del dipòsit controlat de la Vall d'en Joan, així com de la producció i comercialització de l'energia elèctrica obtinguda a partir del biogàs producte dels residus de l'antic dipòsit.

El vicepresident de medi ambient de l'AMB i vicepresident de TERSA, Eloi Badia, ha destacat "la importància de recuperar la gestió pública de l'energia, perquè en un servei bàsic com aquest no poden primar els interessos d'uns quants per sobre de l'interès general. De fet, és un dels sectors on la sobirania té un paper cabdal."

338 abocador garraf 01

Aquesta mesura és un dels primers passos per recuperar el control de la gestió de l'energia produïda en totes les instal·lacions metropolitanes, que passaran, gradualment, a ser gestionades per la comercialitzadora pública. Segons  Badia, "a l'AMB ens estem dotant d'eines per augmentar el lideratge públic, per independitzar-nos de l'oligopoli elèctric i desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic."

Janet Sanz, presidenta de TERSA, ha manifestat que aquesta mesura "ens ajudarà a ser més verds i omplir la ciutat d'energies renovables; per ser més eficients, amb el màxim possible produït localment, per possibilitar l'autoconsum, per combatre la pobresa energètica; per fer partícips a la ciutadania i que aquesta tingui un paper actiu".

 Pel que fa a la dimensió del servei, es preveu que els ingressos anuals per la venda d'energia siguin de l'ordre d'un milió d'euros.  Amb aquesta facturació seria possible obtenir beneficis, que es destinarien a fer millores en la gestió del propi abocador.

Respecte els detalls tècnics, es considera que per la planta de valorització energètica situada al propi dipòsit clausurat poden passar-hi uns 15 milions de m3 anuals de biogàs, equivalents a una exportació neta a la xarxa de distribució elèctrica d'uns 24 milions de kWh. Aquestes magnituds suposaran el funcionament continuat de 3 motors dels 12 motors dels quals consta la instal·lació.

 

Redacció / Fotos: Arxiu
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
182

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix