
Sant Vicenç distingeix les 50 millors pastisseries de Catalunya amb la Fava de Cacau
La Pastisseria Escribà va ser guardonada com la Més Innovadora; la Targarona (Igualada) va rebre el títol de Més Valor Històric i La Sans (La Bisbal d’Empordà) va guanyar el Producte Singular amb El Bisbalenc
La VIII Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts va posar fi a l’edició d’enguany amb un acte on es van premiar les 50 millors pastisseries de Catalunya amb les Faves d’Or i les distincions Fava de Cacau–Sant Vicenç dels Horts.
La Pastisseria Escribà, de Barcelona, va ser distingida durant la gala amb el guardó Fava d’Or a la pastisseria Més Innovadora. Fundada l’any 1906 quan Mateu Serra i Capell va obrir el "Forn Serra" i avui dirigida per Christian Escribà (la 4a generació de la família Escribà), que seguint els passos del seu pare, el mestre xocolater, segueix tenint com a lema “il·lusionar, sorprendre i crear moments únics i irrepetibles”. “És Christian Escribà un pastisser?” es pregunta Ferran Adrià. “L’hauríem de definir”, afegeix el millor cuiner del món, “com un creatiu transversal i global, que utilitza el món dolç com a llenguatge per expressar-se.”
La segona Fava d’Or va ser per a la Pastisseria Targarona d’Igualada, com a pastisseria amb Més valor històric. De generació en generació des de l’any 1929, aquest establiment que encara manté aquell testimonial i impol·lut segell estètic dels anys del Noucentisme, ha excel·lit per la talla professional dels seus mestres pastissers fins a conquerir una destacada notorietat no solament pels seus típics productes tradicionals -les coques de nata i fruita, els braços de gitano o les sares- sinó per una resolta innovació en la producció pastissera de la qual n’ha estat i n’és protagonista qui porta el timó de l’ofici, Josep Maria Guasch i Targarona.
La tercera Fava d’Or va ser la que va reconèixer el producte singular i la va guanyar la Pastisseria Sans, de La Bisbal d’Empordà, pel Bisbalenc, un pastís de quatre textures, creat els anys 30, i elaborat a partir d’una massa de pasta fullada, cabell d’àngel, pinyons i sucre.
Els Guardons Fava de Cacau–Sant Vicenç dels Horts també han distingit amb la Fava d’Or les millors pastisseries de cadascun dels set àmbits territorials del país. Les guanyadores han estat: L’Atelier, de Barcelona (Barcelona i comarques); Pastisseria Targarona, d’Igualada (Penedès i Garraf); El Carme, de Vic (Catalunya Central); Tornés, de Girona (Gironès); Cal Jan, de Torredembarra (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre); Tugues, de Lleida (Ponent) i Gil, de Llívia (Pirineus). A més, el jurat ha premiat les 50 millors pastisseries de Catalunya.
Concurs d’escoles de pastisseria
La tercera edició del Concurs d’escoles de pastisseria va aplegar quatre escoles finalistes (l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, l’Institut Cavall Bernat de Terrassa, l’Institut Dertosa de Tortosa i l’escola d’hoteleria Joviat de Manresa), cadascuna de les quals ha fet les seves propostes.
Les tres receptes que havia de presentar cada centre corresponien a un bombó, un pastís i unes postres. La Joviat ha estat la guanyadora, en un concurs, que ha destacat per la qualitat de les receptes de les quatre finalistes.
Redacció / Fotos: Aj. Sant Vicenç dels Horts