El 2023, un 5,3% de les inspeccions va concloure amb mesures cautelars i el 3,9% multes econòmiques, i una de cada cinc va generar requeriments de millora
La llei 18/2009 de Salut Pública atorga als ajuntaments el control de la seguretat alimentària en els establiments de comerç minorista i restauració. Per ajudar els municipis de la demarcació a complir amb aquesta tasca, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona presta als ajuntaments assessorament i suport econòmic per a seguretat alimentària. A més, per als municipis de fins a 10.000 habitants presta suport tècnic assumint directament des de la corporació les inspeccions de vigilància i control d'establiments alimentaris, o mitjançant assessorament en seguretat alimentària.
Segons dades del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària, impulsat per la Diputació de Barcelona per avaluar resultats i intercanviar experiències de 42 municipis de més de 10.000 habitants, el 2023 es van fer inspeccions en un 16,1% dels establiments de comerç minorista i restauració. La finalitat de les inspeccions és avaluar les condicions higienicosanitàries dels establiments i les pràctiques de manipulació dels aliments, per tal que no suposin un risc per a la salut dels consumidors.
En el 27,1% dels casos es van fer advertiments de millora, i en un de cada cinc (20,6%) les inspeccions van generar requeriments, és a dir, l’establiment va ser obligat a resoldre alguna deficiència en un termini establert. D’aquests requeriments, el 68,5% es va resoldre favorablement.
Pel que fa a les mesures més contundents, el 5,3% dels establiments inspeccionats va rebre mesures cautelars, com ara un comís de partides alimentàries, precinte de maquinària o el tancament provisional, entre d’altres. El 3,9% va ser sancionat econòmicament. Aquests percentatges han assolit màxims històrics, tot i que s’han mantingut força estables en els darrers anys.
Augmenta la despesa municipal
La despesa corrent per habitant dels ajuntaments en seguretat alimentària ha augmentat progressivament, passant de 0,9€ el 2018 a 1,2€ el 2022, segons dades del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària, impulsat per la Diputació de Barcelona. Tot i que el 2023 la despesa corrent per habitant en aquest àmbit s'ha mantingut a 1,2€ com l’any anterior, el percentatge sobre el pressupost corrent municipal de Salut pública ha augmentat fins al 19,4%, xifra que no s’assolia des d’abans del 2016. La despesa corrent sobre el nombre d’establiments alimentaris ha continuat augmentant i ha assolit el seu valor màxim històric situant-se en 123,3€.
Redacció / Fotos: Diputació de Barcelona-Arxiu