Diversitat funcional a Cornellà de Llobregat: la política i l'entorn com a incapacitadors

A Cornellà de Llobregat, l'entorn continua essent font d'exclusió i negació de la diversitat funcional.

No cal anar lluny per adonar-se de les barreres que obstaculitzen el dia a dia de moltes persones amb discapacitat. Al cor de la ciutat, la rambla Josep Anselm Clavé, a poca distancia de l'Ajuntament, oficines d'entitats bancàries, edificis, bars, restaurants i espais comercials continuen sense rampes ni ascensors adaptats a les persones amb mobilitat reduïda.

És una situació que limita la llibertat de les persones i el seu accés a les condicions d'una vida digne. En aquest sentit, arran d'una conversa a principis d'aquest mes de maig amb un veí d'una edat de 90 anys i que viu al quart pis d'un edifici del carrer Eduard Gibert, el protagonista explicava que ja no pot pujar i baixar tantes escales cada dia i que les mancances d'atenció i suport a la gent gran amb discapacitat les condemna a la mort anticipada. En un entorn incapacitador com el del nostre municipi, les persones amb mobilitat reduïda, com el veí del carrer Eduard Gibert, es veuen obligades a canviar de lloc de residència fugint a plantes baixes i altres municipis i pobles més accessibles, amb tots els efectes psíquics agressius que això les suposa com ara la pèrdua del vincle amb la comunitat i el suport que la mateixa proporciona.

En termes de responsabilitat política, les institucions publiques no acaben de complir amb els ambiciosos compromisos, com per exemple la llei de dependència (Ley 39/2006, de 14 de diciembre, de Promoción de la Autonomía Personal y Atención a las personas en situación de dependencia). Per part seva, el consistori de Cornellà de Llobregat, com a iniciativa per resoldre a la limitació de mobilitat en la qual es troben centenars de persones del municipi, tal i com es pot veure al web de la institució, proposa serveis com ara "Ajuda a sortir de casa", "Ajuda per transportar la compra" i "Biblioteca a domicili". Aquesta política municipal envers la diversitat funcional és de caràcter assistencialiste i, doncs, insuficients i ineficaces; ja que en lloc de promoure l'autonomia reclamada pels subjectes amb discapacitat accentua la seva dependència. De tot allò, queda necessari i urgent treballar en la línia d'adaptar l'entorn a les persones i no el contrari i, al mateix temps, actuar d'acord amb democràcia i justícia social escoltant als protagonistes, fent-los partícips de les decisions en relació a la seva vida.

Aziz Baha (Cornellà de Llobregat)



 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
186

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix