Dia Internacional de les Dones

Mireia Villuendas

Regidora i secretària de feminismes d'ERC-Gavà

Com cada any, el 8 de març commemorem el Dia Internacional de les Dones, una data d'homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que hauria d'impregnar cada dia de l'any dins i fora de les administracions.

Ja fa dos anys que va començar la pandèmia de coronavirus, un temps en què hem pogut veure com els sectors feminitzats i amb menys reconeixement social i econòmic han estat precisament les feines essencials que no han pogut aturar-se, i com, en conjunt, les situacions de vulnerabilitat que patim les dones s'han agreujat, tant pel que fa a les violències masclistes com a la situació econòmica.

Segons l'últim informe del Govern, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 22,2% a Catalunya. Això es tradueix en què les dones cobrem entre tres i set mil euros menys a l'any que els homes; tenim pitjors salaris en tots els nivells formatius; només un 10% de dones accedim als llocs de direcció i gerència; som penalitzades en l'àmbit professional quan som mares i patim una major precarietat laboral, la qual cosa es tradueix en una feminització de la pobresa i en un atemptat contra la nostra independència personal. Cal que prenguem consciència que és una qüestió fonamental i estructural sobre la qual hem de dirigir la nostra acció política.

El fet que siguem les dones qui majoritàriament assumim les cures familiars, ens precaritza. Demanar excedències o reducció de jornada per cuidar de fills o de persones dependents acaba tenint conseqüències en l'àmbit professional i en la nostra independència econòmica. Per això, cal valorar el treball no remunerat que les dones realitzem dins la família i la societat i contemplar accions de discriminació positiva que busquin canviar la situació adversa inicial amb què ens trobem les dones, que és insostenible per nosaltres i que fa que la bretxa salarial sigui superior en les dones pensionistes.

Cal una transformació individual, però també col·lectiva. Perquè la Igualtat no només es predica, sinó que s'exerceix, amb compromís, amb ambició i amb responsabilitat. I perquè tota la vida s'ha fet d'una altra manera, des d'una visió patriarcal, ens cal una transformació feminista que hem de fer des dels municipis, per la millora de tota la ciutadania en general. Cal feminitzar totes les regidories, no només la de feminismes. A tots els àmbits i sectors. Ha de ser transversal.

Entre d'altres, hem d'impulsar accions per reduir la pobresa femenina. En aquest sentit, implementar polítiques que ajudin a reduir els casos de pobresa energètica que, de manera molt majoritària, afecten dones grans que viuen soles.  Hem de continuar treballant per l'eradicació de la discriminació i l'assetjament sexual en qualsevol espai, fent especial incidència en l'àmbit laboral i els espais d'oci. Hem de col·laborar amb les empreses del municipi en l'elaboració de plans d'Igualtat que facin possible la reducció de la bretxa salarial i l'eliminació del terra enganxós, la paritat de dones i homes als càrrecs de decisió i la formació del personal en matèria d'igualtat. Cal que al municipi hi hagi espais o xarxes segures i que l'urbanisme sigui dissenyat amb perspectiva de gènere. Que anar sol de nit sense por sigui un privilegi dels homes és inacceptable. També hem de promoure Pactes del Temps en l'àmbit municipal per avançar en el dret a tenir temps i per aconseguir que l'any 2025 els horaris de Catalunya s'hagin equiparat als dels països europeus i siguin més racionals i saludables.

Hem de fer pinya perquè això és una feina col·lectiva. Sense igualtat no hi ha llibertat.  I per fer pinya, les seccions locals d'ERC i Jovent Republicà farem una paradeta informativa sobre feminismes  el proper 10 de març de  les 17h a les 19h a la Plaça de la Pagesia amb l'objectiu de teixir complicitats en aquesta lluita.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix