Què vam trobar en entrar al govern en el 2015?

M. del Carme Rallo Casanovas

Portaveu del grup municipal d’ERC

carme

En el darrer Ple s’acusava Esquerra de pensar sols a reduir deute durant el temps que va ser a govern i no fer res per millorar el poble. En el darrer Sesrovirenc se’ns acusa de paralitzar inversions i d’una manca de voluntat de repercutir en els veïns la millora econòmica. En el Ple de juny l’alcalde qüestionava la gestió feta per Esquerra al·legant que en el 2014 (sent ell alcalde) i en el 2017 (Esquerra estava a l’alcaldia), les despeses van ser les mateixes, però els ingressos van ser superiors en el 2017 i no s’havia dedicat diners a la millora d’equipaments i carrers. Sembla que ara la campanya per desacreditar a Esquerra, pensant en les properes municipals, es basa en aquest tema.

Quan vam arribar era difícil fer alguna cosa amb un saldo de tresoreria negatiu; amb 1,4M€ de factures impagades; amb 8,3M€ de deute de la Residència que els veïns pagarem fins l’any 2049; amb 10M€ de deute a l’estat pels diners demanats en el 2012 i en el 2013 pel Sr. Carbonell, per pagar a proveïdors i pels quals pagàvem quasi 350.000€ d’interessos; amb 4M€ que s’havien de retornar a l’empresa que gestionava l’aigua al municipi de forma il·legal sense cap tipus de contracte, amb 5,7M€ de deute d’altres crèdits bancaris, amb 1M€ de deute a Generalitat i Diputació, amb dèficit mensual de 100.000€... Era una situació insostenible, de seguir per aquell camí corríem el risc de ser intervinguts.

Hi havia en vigència un Pla de Sanejament Econòmic Financer 2012-2015, tutelat per la Generalitat, que incloïa mesures tributàries per augmentar els ingressos; de gestió de personal per reduir la massa salarial; de contenció de la despesa i financeres com la reestructuració d’operacions de crèdit a llarg termini. El Pla de Sanejament va finalitzar el 31 de desembre de 2015 sense haver assolit els objectius marcats. A més durant la vigència d’aquest Pla no es podien concertar operacions de crèdit, ni augmentar la plantilla de treballadors/es, ni incrementar les despeses de personal, ni la massa salarial. Aquests criteris no s’havien respectat.

Calia redreçar la situació econòmica, convertir a crèdit bancari el Pla de Proveïdors i presentar a Madrid un Pla d’ajust creïble (recordar que l’antic govern socialista n’havia presentat un el 2012 que ningú va creure, condemnant als veïns a seguir pagant un munt d’interessos i provocant que l’Estat ens retingués el 50% dels tributs que els sesrovirencs pagàvem). Era evident que el poble no podia seguir veient com un munt de diners s’esfumaven en lloc de dedicar-los a les necessitats reals.

Vam treballar amb altres administracions, vam pactar compensacions, avançaments de pagaments a l’espera de sentències judicials, vam racionalitzar la despesa i la vam controlar. Van succeir-se diverses reunions abans que Tutela de la Generalitat ens digués que s’estava fent bé la feina i anàvem per bon camí. El Pla d’ajust presentat en el 2017 a Madrid va ser acceptat, passaven a crèdit bancari a un interès molt baix i l’estat deixava de retenir-nos els tributs. Teníem al davant dos anys sense amortització, el 2018 i el 2019, tot i que es va decidir anar fent guardiola perquè del 2020 al 2028 l’ajuntament haurà de pagar aproximadament 1,4M€ anuals per amortitzar els 10M€ que l’estat va deixar al Sr. Carbonell per pagar proveïdors (veure foto). Alhora reduíem els altres deutes i la tresoreria començava a ser positiva. Ingrés extra que hi havia es dedicava als equipaments, al carrer, allà on feia més falta. Us puc assegurar que no en tot el que desitjàvem, però enteníem que la contenció a l’inici ens portaria a una situació millor per poder donar solució a la deixadesa del poble.

Ho vam aconseguir, com deia el Sr. Alcalde, l’any 2017 van incrementar els ingressos respecte del 2014. Però en una cosa s’equivoca, les despeses no van ser les mateixes. Mentre ell augmentava el deute sense mesura, es gastava els 4M cobrats a l’empresa d’aigua, allargava el crèdit de la Residència fins l’any 2049, generava 100.000€ de dèficit mensual... mentre ell va gastar sense ordre ni concert, nosaltres no sols NO vam augmentar deute, sinó que el vam reduir, a més de liquidar el 1,4M€ de factures que ell havia deixat impagades.

La contenció i l’austeritat i la feina ben feta durant aquests dos anys i mig que hem estat a govern han portat a la millora econòmica que ara tenim, tot i que seguim amb un deute de més de 20M€. Però es poden començar a fer coses. El Sr. Carbonell sabia que la contenció aplicada per Esquerra portaria a una època de bonança, i per això ens va deixar fer, sense dir res. Ell preparava l’expulsió d’Esquerra de govern mentre nosaltres treballàvem per millorar la vida dels sesrovirencs i ara, amb Entesa, LocosxSanes i PdeCat pretenen posar-se medalles i fer creure que sols ells pensen amb els veïns.

La realitat és ben diferent, hem retrocedit a la legislatura 2011-15 i l’anhel per governar el poble, ha portat al govern actual altre cop a la disbauxa i al dispendi, amb l´únic objectiu de guanyar vots, no pas de millorar la vida dels veïns. Els treballadors de l’ajuntament tenen ordre de gastar en tot allò que es vegi, ara fan política d’aparador i com ens va dir el Sr. Alcalde en el darrer Ple és conscient que tornarà a endeutar el poble. Però, i què? Si això li fa guanyar l’alcaldia d’aquí a uns mesos.

Captura de pantalla 2018 09 17 a las 07.39.29

*758.745,42 = 182.511,04€ deute a altres ajuntaments + 576.234,38€ de factures darrers 60 dies. El deute de factures impagades del 2015 es va liquidar totalment a principis del 2018.


 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix