La consellera Irene Rigau inaugura avui la primera smart school de Viladecans

Forma part de la Xarxa d'Innovació Educativa des de la que s'impulsen nous projectes d'escola digital per millorar l'èxit educatiu.
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'alcalde Carles Ruiz inaugural avui l'Escola Enxaneta de Viladecans. Un centre que va entrar en funcionament el curs passat per donar resposta a les necessitats educatives de la ciutat. L'escola, ubicada a la zona de Ponent, compta amb dispositius 'intel·ligents' i sistemes energètics de darrera generació que fan que aquesta sigui la primera smart school del municipi.

El nou centre educatiu és un dels més grans del municipi. Té 4.987,60 m2 de superfície construïda i compta amb 8.000 m2 de parcel·la, disposa de planta baixa i dos pisos, en què es distribueixen més de quaranta aules, un gimnàs amb vestuaris, un menjador amb cuina pròpia, una biblioteca i un local per a l'associació de mares i pares. El pati, ampli, té espais separats i independents per als alumnes d'infantil i primària.

El centre disposa, a l’igual que la resta d'escoles del municipi, de pissarres digitals interactives connectades amb fibra òptica. Això és possible gràcies al pla d'extensió d'aquesta tecnologia que l'Ajuntament va engegar fa més de 15 anys i que, el 2018, cobrirà el 100% de la població. Actualment, empreses, llars i tots els centres educatius de Viladecans ja disposen de serveis de connectivitat de banda ampla ultraràpida.

L'Escola Enxaneta forma part de la Xarxa d'Innovació Educativa del municipi creada per impulsar nous projectes d'escola digital. Aquesta xarxa està formada per escoles i instituts, famílies i empreses de la ciutat per treballar plegats amb l'objectiu de millorar l'èxit educatiu a la ciutat.

A més de tenir un objectiu pedagògic, es busca també incrementar la implicació de les famílies en l'educació, potenciar la col·laboració alumnat-escola-família-empresa i detectar oportunitats de negoci per a les empreses TIC de la ciutat. Es tracta de posar en pràctica el concepte d'intel·ligència col·laborativa en l'àmbit educatiu.

Un dels projectes innovadors que està impulsant aquesta xarxa i que s'està posant en pràctica a l'escola Enxaneta és la utilització d'una innovadora plataforma educativa. Es tracta d'un nou entorn web que facilita la interrelació entre tota la comunitat educativa: docents, pares i alumnes. Amb elles, per exemple, els pares podran rebre avisos sobre les notes o l'assistència a classe de l'alumnat, compartir l'agenda, etcètera.


Un edifici de classe A
L'edifici disposa de diferents elements energètics pensats per aprofitar al màxim els recursos naturals, generar energia verda i estalviar recursos. L'arquitectura de l'edifici és de “classe A” i té 394 plaques solars fotovoltaiques (que podrien abastir d'electricitat a 60 llars), 9 plaques solars tèrmiques per escalfar l'aigua sanitària i sensors de llums que regulen automàticament la lluminositat d'aules i lavabos. Uns sistemes que permeten produir de forma 'neta' el 70% de l'energia que el centre educatiu necessita.

Un altre element innovador que té és la caldera de condensació d'alta eficiència, que pot aprofitar el poder calorífic del vapor de l'aigua que genera, aportant-li un rendiment extra del 107%. A més, el sistema de ventilació està dissenyat per recuperar el 50% de l'energia de l'aire que surt de les aules. És a dir, l'aire que s'extreu de les aules, que és calent, es barreja amb l'aire que entra de l'exterior, de forma que, tot i estar a pocs graus, no li cal tanta energia per escalfar-se.

Aprofitar de forma 'intel·ligent' un recurs tan valuós com l'aigua també és possible gràcies a equips de telelectura que permeten un control on line i en temps real del consum. Aquests sistemes també serveixen per analitzar i comparar patrons de consum, anticipar-se a possibles avaries o detectar de forma ràpida i precisa possibles fuites. I com tot es fa a distància, el servei funciona sempre, cobrint terminis d'absència com les vacances escolars.

Redacció / Foto: Ajuntament de Viladecans
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
173

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix