Ho faran a través de l'aplicació Awai, a partir de l’estiu, i transmetrà recomanacions de velocitat, la presència d'obres o animals i la proximitat amb àrees de servei i peatges
Abertis preveu poder contactar amb conductors que circulin per la C-32 Sud -entre Viladecans i el Vendrell (Tarragona)- a temps real "de cara l'estiu" davant incidències en la carretera. Ho faran a través de l'aplicació Awai -que avui dia uns 40.000 usuaris utilitzen per a pagar peatges- i de vehicles amb wifi, va explicar el cap d'innovació de la filial espanyola, Autopistes, Xavi Daura, segons informa Europa Press. Entre altres, Abertis transmetrà recomanacions de velocitat, la presència d'obres o animals i la proximitat amb àrees de servei i peatges. Aquesta és una de les innovacions que ha impulsat en el centre de proves de tecnologia que ha inaugurat en la C-32, al seu pas per Sitges (Barcelona), per a avançar en la seguretat i sostenibilitat.
Segons el director general d'Autopistes, Daniel Vilanova, el centre, anomenat Future Road Lab, "marca un abans i un després en la manera de gestionar les vies d'alta capacitat."
El seu responsable, Marc Padrós, va assegurar que és el "més avançat" de l'empresa a tot el món i ha qualificat el seu emplaçament de punt estratègic per la proximitat amb la seu central -situada a Barcelona- i amb l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. Des d'allí, la companyia podrà aplicar les innovacions testades en els més de 500 quilòmetres de xarxa gestionats per Abertis en el conjunt d'Espanya.
Hi treballen al centre una quarantena de persones i és fruit de la inversió que Autopistes ha fet a Espanya en matèria d'innovació durant els últims tres anys, que en total supera els set milions d'euros. Daura va detallar que el centre està obert al fet que altres empreses provin "les seves tecnologies en un entorn real", alguna cosa que al seu judici és molt atractiu per a les companyies.
D’altra banda, el cap d'innovació va defensar que, per a reduir l'accidentalitat i mortalitat en les carreteres, "arriba un moment que hauria d'entrar la tecnologia", a més de conscienciar als conductors. "Passem de sistemes reactius, que el que fan és detectar que ha passat alguna cosa i actuar, a molt més proactius", va dir també.
El Future Road Lab impulsa "tecnologies del futur", com a càmeres, sensors i antenes 5G, per a recaptar informació, detectar successos en temps real i actuar per a evitar accidents successius.
Redacció / Fotos: Abertis-Arxiu