Uneixen via digital famílies i pacients afectats per la COVID-19

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha posat en marxa un equip de Suport Psicosocial i Espiritual facilita les comunicacions entre la família i el malalt en situació de final de vida perquè els sigui possible acomiadar-se

Des que va començar la pandèmia de la COVID-19, els centres sanitaris han hagut de restringir al màxim les visites a pacients. En aquest context, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu treballa de forma progressiva perquè les persones ateses tant a l'Hospital de Sant Boi com en dispositius de la Xarxa de Salut Mental, els seus dos àmbits assistencials, mantinguin el contacte amb l'entorn immediat a través de videotrucades, tot amb la col·laboració i el suport que proporciona, de forma transversal, l'equip d'infermeria.    

Per afavorir tant com sigui possible que pacients i familiars estiguin en contacte, sobretot en situacions de final de vida, s'ha posat en marxa l'Equip de Suport Psicosocial i Espiritual del Parc Sanitari. Els professionals que formen aquest grup tenen dos rols d'actuació: uns estan presents en les unitats assistencials (professionals enllaç), i d'altres realitzen atenció telemàtica (professionals referents). Són membres de l'Equip d'Atenció Psicosocial (EAPS), del Servei d'Atenció Espiritual i Religiosa (SAER), i del departament de Desenvolupament Solidari; i també s'hi han incorporat Psicòlegs Interns Residents (PIR) fent tasques de teleassistència a familiars.

Videotrucades

Una de les mesures que ha implementat el Parc Sanitari és fer servir telèfons mòbils i tauletes —10 de les quals són una donació de la companyia Media Markt— per fer videotrucades a l'entorn immediat de les persones ateses. Majoritàriament, es fan amb l'aplicació Zoom, encara que també és possible utilitzar les apps Skype i WhatsApp.

Les videotrucades ajuden a reduir sensacions dangoixa solitud i impotència en els familiars de pacients ingressats per covid 19 2

Pel que fa als pacients hospitalitzats a l'Hospital de Sant Boi, els casos en què s'estan prioritzant aquestes connexions són amb familiars de pacients crítics amb COVID-19, que es troben en una situació de final de vida. Com que el seu estat és molt fràgil i a penes poden parlar o no els és possible comunicar-se, la finalitat d'aquest contacte és que un professional els acompanyi i faciliti que la família tingui l'oportunitat d'acomiadar-se'n. 


Intervencions psicosocials, religioses i espirituals

A banda de vehicular les comunicacions entre pacients i familiars, un dels objectius principals de l'Equip de Suport Psicosocial i Espiritual és dur a terme intervencions psicològiques, que permetin fer aflorar plantejaments de final de vida i converses amb sentit. Posteriorment, a través de visites telemàtiques, els professionals sostenen els familiars, i fan seguiment d'aquells que estan més afectats per la pèrdua i la situació de crisi sanitària i social. En concret, pel que fa al SAER, el gruix de membres d'aquest servei vetlla per atendre la dimensió espiritual de les persones ateses i del seu entorn immediat. Aquests dies actua presencialment pel que fa a pacients ingressats per la COVID-19, i mitjançant teleassistència tant amb els pacients que tenen COVID-19 i amb els seus familiars, com amb pacients de la resta d'unitats. 

Una altra de les accions que duu a terme el SAER és trucar a familiars de les persones que han mort durant el context actual de pandèmia al Parc Sanitari. En aquestes trucades, s'expressa el condol en nom de tot l'equip de l'organització, es realitza una primera atenció al dol, que pot originar un acompanyament espiritual posterior, i se'ls fa saber que quan les circumstàncies ho permetin estaran convidades a participar en una celebració religiosa conjunta en record dels familiars. 

Les persones ateses a la Xarxa de Salut Mental, també en contacte amb la família

Per un altre costat, pel que fa als diversos dispositius de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, els professionals d'aquest àmbit també treballen perquè les persones ateses que no poden rebre visites i que no tenen telèfon mòbil, puguin realitzar videotrucades amb els familiars mitjançant l'ús de tablets, com és el cas de les Unitats de Llarga Estada Psiquiàtrica, Aguts i Subaguts de Psiquiatria, Hospitalització Parcial i Urgències Psiquiàtriques

Un pacient del Parc Sanitari es comunica amb la família a través duna videotrucada amb tablet

D'altra banda, en dispositius com les residències que atenen persones amb discapacitat intel·lectual i la Unitat d'Hospitalització Especialitzada per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (UHEDI), s'estan establint diàriament sessions de videoconferència, també amb tauletes. Això ajuda molt tant les famílies com els usuaris, que viuen amb certa incertesa i angoixa la pèrdua de contacte directe arran del confinament. 

En un altre servei per a persones amb discapacitat intel·lectual, el Centre Ocupacional Sant Jordi, els usuaris són a casa, però mantenen el contacte i la vinculació amb els educadors, que atenen, via telemàtica, les seves preocupacions i pors sobre la situació actual.

Davant d'una situació d'emergència humanitària com l'actual, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu treballa, dia a dia, en noves accions que donin resposta a totes les necessitats dels pacients i dels familiars, amb l'objectiu primordial de garantir la qualitat i el respecte en l'actuació assistencial, amb els valors de l'organització com a eixos fonamentals, entre els quals destaca el de l'hospitalitat en el seu sentit més ampli.

Redacció / Fotos: PS Sant Joan de Déu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix