Es telemonitorarà els pacients de salut mental de llars amb suport

Es realitzarà a través del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la solució, que s'anomena ekenku, s'utilitzarà per poder fer el seguiment en remot durant el confinament arran de la covid-19

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat implementarà una solució de telemonitoratge desenvolupada pel centre tecnològic Eurecat, per fer el seguiment de les vint-i-tres places del programa de les llars amb suport gestionades per la institució sanitària.

El programa de llars amb suport per a persones amb vulnerabilitat social a conseqüència d'un trastorn mental, és un servei del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, gestionat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu des de fa més de vint-i-cinc anys. Aquest programa ofereix un espai de vida en què es treballen aspectes de recuperació i reinserció, respectant el projecte vital de les persones vinculades i de manera coordinada amb els equips d'atenció sanitària a les persones amb un problema de salut mental.

Parc Sanitari Sant Joan de Déu

Aquesta nova solució tecnològica, denominada ekenku, permetrà a l'equip de psicòlegs i educadors socials de les llars amb suport dur a terme un control més específic dels símptomes d'alarma que es poden desenvolupar arran del contagi del SARS-CoV-2 i, alhora, revertirà en una millora de l'atenció sanitària i social d’aquest grup de persones ateses, mentre es mantingui el confinament.

La finalitat és poder fer un seguiment de la convivència, de les pautes d'higiene i de la seva organització de forma remota, mitjançant qüestionaris personalitzats i consultes virtuals amb dispositius connectats de forma segura a internet, com a alternativa a les reunions diàries d'assistència directa. Aquesta dinàmica innovadora facilitarà el compliment de les pautes d'aïllament sobrevingudes per la COVID-19, evitarà desplaçaments innecessaris per part dels professionals i, alhora, permetrà mantenir la qualitat assistencial.

Els pisos, on viuen entre 3 i 4 persones, estaran dotats de tauletes, amb qüestionaris personalitzats perquè els puguin respondre diàriament. D'acord amb les respostes, els professionals rebran avisos automàtics via web o correu electrònic per iniciar els protocols específics d'actuació, si es detecten símptomes que ho requereixin. També s'organitzaran videoconferències de manera personalitzada, adaptades a l'estat diari de cada persona.

La proposta de millora sorgeix del treball conjunt de les direccions de Salut Mental i de Sistemes d'Informació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, juntament amb Eurecat. En aquesta línia, Pere Serrat, director de Sistemes d’informació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu apunta que "l'ús del sistema ekenku té per objectiu optimitzar el seguiment que actualment realitzen els professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu a les persones que viuen en aquestes llars amb suport, les quals poden optar, de manera voluntària i amb la màxima confidencialitat i seguretat, a participar en aquest projecte."

El sistema de qüestionaris i videoconferències que ofereix ekenku "gràcies al seu disseny modular, es pot aplicar de manera ràpida en qualsevol context en el qual la  persona atesa necessita mantenir una conversa privada amb el centre sanitari per un canal segur, tant en una situació d'hospitalització domiciliària com en el cas de pacients crònics que requereixin atenció continuada", assenyala  el responsable de la gestió de productes d'innovació digital en les àrees de Salut i Social d'Eurecat, Enrique de la Vega.

2020 sse covid 19

Per aquest motiu, l'aplicació es pot utilitzar amb dispositius externs de mesura de constants vitals o activitat física, com la tensió, el pes, les pulsacions, els nivells de glucosa o la temperatura, mitjançant dispositius connectats a Internet, amb la possibilitat que els usuaris portin polseres d'activitat si es creu convenient des del punt de vista mèdic.

"La part diferencial d'ekenku és que es pot tenir cura en remot dels pacients de forma molt senzilla, atès que en qüestió de dies és possible tenir l'eina en funcionament, amb els professionals i els usuaris plenament formats per al seu ús", destaca de la Vega.

Según explica el investigador de la unidad de eHealth de Eurecat Stefan Dauwalder, "esta monitorización o seguimiento remoto se puede llevar a cabo de forma temporal, como por ejemplo, en situaciones como el confinamiento ante la actual crisis de la covid-19, a pesar de que la intención es que sean herramientas que una vez se empiecen a utilizar, se integren de manera permanente en el proceso asistencial continuo.".

Redacció / Fotos: Parc Sanitari Sant Joan de Déu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
149

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix