Augmenten els assalts a indústries abandonades d'Olesa de Montserrat

Segons el regidor d'Urbanisme i Seguretat Ciutadana, Pere Planas, membres de l’equip de govern municipal s'han reunit amb la propietat de les naus, amb Policia Local i Mossos d'Esquadra, però la problemàtica segueix present.

Com ja va passar amb el desballestament de les naus l'antiga Vantexa (a peu de la carretera C-55), el principal escull per evitar aquests casos és un Codi Penal “molt lax”, segons Planas.

I és que només quan hi ha risc d'esfondrament, l'Ajuntament pot forçar el seu enderrocament, ha remarcat el regidor.

El problema de desballestament de naus industrials a Olesa no acaba. Si fa un temps es va viure amb l'antiga Vantexa, ara afecta les naus desocupades on antigament hi havia hagut Tintorerías Téxtiles Europeas.

I de fet, aquest no és l'únic indret del municipi on s'estarien produint aquests fets, han subratllat fonts policials.

En tots els casos la història es repeteix: grups organitzats dedicats al robatori de coure, ferralla i qualsevol material que tingui sortida al mercat negre, els roben en naus desocupades; la Policia Local i Mossos d'Esquadra els identifica en reiterades ocasions però el fet de no enxampar-los amb grans quantitats impedeix la seva detenció, i en els casos que aquesta es produeix, el Codi Penal permet una prompta alliberació i, per tant, que de nou aquests grups puguin actuar.

Concurs de creditors

També en el cas de Tintorerías Europeas, com va passar en el cas de Vantexa, l'actuació dels propietaris de les naus no facilita la solució al problema.

I és que es tracta d'empreses que estan, o bé en concurs de creditors o amb manca d'activitat, que tenen en venda aquestes naus però no apareix comprador, i que segons asseguren als propietaris, no poden fer front a les despeses que els suposa la contractació de seguretat privada.

El regidor d'Urbanisme i Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Pere Planas, ha admès que existeix aquet desballestament, i ha explicat les gestions fetes per l'equip de govern quan al juny de 2012 ja es va tenir constància dels primers fets delictius.

Eurotextin

Segons Planas, un cop contactat amb els propietaris de les naus, l'empresa Eurotextin, es va acordar tapiar entrades i fer barreres físiques que impedeixin l'accés de vehicles.

Han estat unes mesures de protecció que malgrat fer minvar el volum d'incidències, no ha evitat que es segueixin produint robatoris, lamenten des de l’Ajuntament.

I és que al mes de gener la Policia Local va tornar a identificar persones en aquest indret, que en aquest cas hi accedien per la zona de la llera del Llobregat.

Denúncies

Després d'altres identificacions, no és fins al mes de febrer que la propietat va posar les primeres denúncies, en aquest cas, a Mossos d'Esquadra.

Planas ha recordat, però, que les denuncies presentades "no aconsegueixen evitar els furts".

Entre les altres mesures adoptades pel govern municipal, segons ha recordat Planas, també hi ha reunions amb Policia Local i Mossos d'Esquadra per abordar aquesta situació.

Agents rurals

Igualment, segons el regidor, hi ha intervingut agents rurals i de la Guàrdia Civil, però sense evitar tampoc que els furts es repeteixin.

Segons el regidor, les actuacions dels propietaris van ser inicialment les correctes, i ara es resta a l'espera de que responguin a un requeriment enviat per l'Ajuntament d'Olesa segons el qual se li recorda la responsabilitat de seguir la llei pel que fa a garantir que els accessos estiguin limitats.

Enderroc

Posteriorment, i només si en algun moment la nau amenaça d'esfondrar-se, l'Ajuntament podrà obligar al seu enderroc, quelcom que ara per ara, i segons els informes tècnics municipals, no passa.

Pel mateix regidor, l'única indicació que ara per ara no ha seguit la propietat és el suggeriment de Mossos d'Esquadra de contractar seguretat privada per evitar aquests furts i robatoris.

Planas assegura que la única diferencia entre el que passa ara a les antigues Tintorerías Europeas i el que va passar a l'antiga Vantexa, és precisament la manca de perill d'esfondrament en el cas actual.

Fuita tòxica

El regidor, que assegura entendre la possible alarma social que aquesta qüestió genera, ha reiterat, però, que "l'equip de govern ha fet tot el que està a les seves mans per intentar posar fre a aquesta realitat, responent així als dubtes platejats pel PSC d'Olesa sobre l'actuació de l'Equip de Govern".

En el cas de Tintorerías Textiles Europeas, segons ha assegurat Planas, el desballestament d'aquestes naus va arribar a provocar una fuita de productes tòxics al riu Llobregat que no va posar però en perill la fauna, la flora ni la salut de les persones.

Redacció | Foto: Arxiu  
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix